Epitet koji (ne) zaslužuje

Urbani pejzaž sa različitim historijskim spomenicima zajedno sa raznim aktivnostima na polju umjetnosti Prizrenu su dali titulu kulturnog centra Kosova, dok sve učestaliji incidenti, čak i sa tragičnim ishodima, daju mu i epitet grada kriminala, piše list "Koha Ditore".

Prema procjenama aktivista iz Prizrena, ove dvije realnosti koegzistiraju u ovom gradu zbog činjenice da su sa jedne strane inicijative građana pokazale lokalnu civiliziranost, dok sa druge strane, državne institucije nisu ispunile svoju odgovornost u borbi protiv kriminala i pružanju sigurnosti.

"U Prizrenu postoji neslaganje između vlade, odnosno institucija pravosuđa i nivoa građanskog razvoja. Pravda, vlast i institucije nisu uspjele da zaustave kulturni razvoj koji je uglavnom baziran na inicijativama građana i pokazuje civiliziranost građana koju Prizren ima. Uprkos tome što bi svaki grad mogao imati kulturni razvoj i civilizaciju, normalno je da ima i krivičnih djela, za koja su odgovorne pravosudne institucije i duh koji je stvorila sadašnja vlast. Podsjetiću da raskorak postoji između rukovodećih institucija i razvoja kojeg odražavaju građani Prizrena", rekao je Ismet Kryeziu, izvršni direktor Kosovskog demokratskog instituta (KDI), prenosi "Koha Ditore".

Glasnogovornik regionalne policije u Prizrenu, Hazir Berisha, je rekao da se tokom 2014. godine u regionu Prizrena dogodilo 6 slučajeva ubistava u kojima je 6 osoba poginulo, dok je tokom ove godine u 6 slučajeva poginulo 8 osoba, a samo u jednom ubijeno troje ljudi.

Vezano za ovo pitanje, odbornik Pokreta "Samoopredjeljenje", Arbër Rexhaj, na zadnjem sastanku Skupštine opštine Prizren je zahtjevao da ovo tijelo razgovara o sigurnosnoj situaciji u opštini Prizren, kao i o slučajevima teških zločina. Međutim, taj prijedlog nije naišao na reakciju u Skupštini opštine.

Šef Ureda za informiranje u Prizrenu, Ymer Berisha je naglasio da lokalne vlasti neprestano donose odluke na jačanju ideje da je Prizren središte kulture i civilizacije, kako kroz projekte, očuvanjem Historijskog centra, promocijom turizma i etno muzike, a također je priznao da kriminal postaje fenomen i zabrinjavajući je za sve.