Osuđen u odsustvu na pet godina i šest mjeseci

Krao je po "baushtellama" u Švajcarskoj i sa raznim ukradenim stvarima odatle, na Kosovu je otvorio svoju radnju za građevinski materijal. Zbog ovoga je optužen 40-godišnji Kosovar, zajedno sa svojim saradnicima zbog krađa počinjenih od 2007. do 2011. godine. Područje gdje je "poslovao" je bilo centralna Švicarska, kantoni Aargau i Cyrih.

U ponedjeljak, je Švicarski Krivični sud započeo sudski proces protiv Kosovara, ali u odsustvu, piše list "Neue Luzerner Zeitung", prenosi portal "albinfo.ch".

Među stvarima koje su ukrali nalaze se utikači, lampe, mašine za kafu, električni alati kao što su bušilice, ali kompletna kuhinje i građevinska mašina koja košta 20 hiljada franaka.

Ukupna vrijednost ukradenog materijala procjenjuje se na oko pola miliona franaka, prenosi portal "albinfo.ch".

Neki od saradnika glavnooptuženog su uhvaćeni u septembru 2011. godine i osuđeni su po skraćenom postupku. Inače, 40-godišnji Kosovar je ranije osuđen za uzastopne krađe i kažnjen je sa tri i pol godine. Nakon što je uložio žalbu, on je otišao na Kosovo, gdje se i danas nalazi.

Pošto su u međuvremenu postale poznate i nove krađe na "baushtellama" (gradilištima), Švicarski sud je nastavio proces protiv njega. Prema tužiocu, Kosovski je u početku prenosio ukradenu robu vozilom u skladištu u Büronu, kanton Lucern. Odatle je robu prevozio  kamionom na Kosovu.

Prema navodima optužnice, gore navedeni je izgradio kuću na Kosovu, koju je opremio stvarima ukradenim u Švicarskoj. Osim toga, on je vodio dvije trgovine za prodaju građevinskog materijala, u kojima je također prodavao ukradenu robu. Imeđu ostalog bila je pronađena roba na kojoj se vide natpisi jednog švicarskog gradilišta gdje je roba trebala završiti.

Tužilac je za okrivljenog zatražio 26 mjeseci zatvorske kazne. Ova kazna će popuniti onu koja je prije godinu dana izrečena od strane Suda u Lucernu, tako da je ukupna kazna pet godina i šest mjeseci zatvora. Prema tužiocu dokazi su uvjerljiv, iako se optuženi, koji je saslušan na Kosovu, izjasnio nevinim za optužbe. On je izjavio da nema saznanja odakle je roba i da radnje pripadaju njegovom rođaku.

Njegov advokat po službenoj dužnosti je zatražio 15 mjeseci zatvora za njegovog klijenta. Odluka kosovskog suda će biti data u pisanom obliku.

/albinfo/