Postavili uslove

Srpske stranke u koalicijskoj vladi na Kosovu spriječile su u ponedjeljak osnivanje vojske Kosova glasujući protiv prijedloga ustavnih amandmana koji je trebao biti upućen Skupštini Kosova, prenosi novinska agencija Patria.

Lista "Srpska" postavila je četiri uslova da bi glasali za transformiranje Sigurnosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova, dogovorenih kod formiranja koalicije s Demokratskom partijom Kosova (PDK) i Demokratskim Savezom Kosova (LDK).

"Srpska" ni za milimetar ne odustaje od sljedećih zahtjeva: formiranje Zajednice srpskih općina, da srpska zajednica imenuje zamjenika direktora tajne kosovske službe, da zamjenik komandanta Sigurnosnih snaga bude iz redova srpske zajednice te prekid privatizacije u opštinama uključujući Brezovicu i Trepču, prenijeli su mediji.

Službeni Beograd, koji podupire listu "Srpska", protivi se formiranju vojske Kosova, tvrdeći da to nije u skladu sa rezolucijom 1244 UN iz 1999., koja je još na snazi i podrazumijeva da na Kosovu madant vojne sile imaju mirovne snage UN-a (KFOR).