Potpisan Aneks memoranduma

Privredne komore Srbije i Kosova, potpisale su Aneks Memoranduma o razumijevanju kojim će biti definisana razmjena predstavnika PKS i PKK.

Sa skupa u hotelu Emerald u Gračnici predstavnici privrednih komora ali i privredni subjekti poručili su da grade mostove saradnje.
Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije i Safet Grxhaliu, predsjednik Privredne komore Kosova potpisali su Aneks Memoranduma o razumijevanju kojim će biti definisana razmjena predstavnika obje komore. Ovo je  prvi poslovni biznis forum koji je okupio 70 vodećih srpskih i kosovskih privrednika i predstavlja kamen temeljac dalje saradnje, poboljšava dalju ekonomsku saradnju i doprinosi normalizaciji i stabilizaciji u regionu, naveli su predsjednici Privredne  komore Srbije i Kosova.
Grxhaliju je poručio da privrednici ovako grade mostove saradnje i da se skup baš održava na Dan Evrope.
"Ovo je najbolja poruka i najbolji poklon za Dan Evrope koju šaljemo Evropskoj uniji, koja nas poznaje po nekim drugim stvarima, a ne saradnji”, napominje Grxhaliu.
"Vlada Srbije svojom otvorenošću i posvešćenošću ekonomskim reformama podržava ovakve stvari, jer predstavljaju budućnost razvoja cijelog regiona i svih procesa u koje smo se upustili kao što je ulzak u EU, ali da ne zaboravimo da je prije svega toga važno da sarađujemo”, rekao je ministar privrede Srbije Željko Sertić.
Marko Čadež, predsjednik PKS uputio je poruku, da je svaki kontak i svaki sastanak plus u saradnji Kosova i Srbije.
"Nijedan proces koji svi želimo, nema i ne ispunjava smisao ako ne sarađujemo, poslujemo, zarađujemo i ne otvaramo nova radna mjesta, otvaramo nove poslove u ovom regionu koji ima 30 miliona potrošača, da na taj način budemo konkurentniji i spremni za tržiste koje ima 500 milona kupaca“, istakao je on.
Ovaj susret je bio prilika da privrednici uspostave direktne kontakte, razgovaraju o unapređenju poslovne saradnje i jačanju ekonomskih veza u ovom dijelu regiona, kao da iznesu prijedloge za dalje unapređenje privrednog ambijenta i rješavanje problema sa kojima se suočavaju u svakodnevnom poslovanju.
"Podaci pokazuju da više uvozimo iz Srbije nego što izvozimo na srpsko tržiste. Ovo je prilika da i mi budemo relevantan faktor na srpskom tržistu”, rekao je Gazmend Abrashi iz Ekskluziv grupe.
"Svakako nam je bliži privrednik sa Kosova nego, na primjer, iz Argentine, ovdje ćemo mi lakše prodati svoj proizvod i tu treba da se udružujemo i skidamo barijere“, istakao je Miodrag Kostić, predsjenik MK grupe i jedan od vodećih privrednika Srbije..
I drugi, kosovski i srpski privrednici koji su učestvovali na ovom skupu govorili su o problemima koji ih prate u dosadašnjem poslovanju, i izrazili su očekivanja da će potpisivanje ovog sporazuma unaprediti njihovu saradnju.  
Dosadašnji podaci pokazuju da je na Kosovu više robe srpskih preduzeća, nego obrnuto i taj razmer je sedam prema jedan. Prvo mjesto na kosovskom tržištu zauzimaju srpski proizvodi. Najznačajniji isporučioci robe iz centralne Srbije na Kosovo su "NIS" AD Novi Sad, "Coca Cola" hbc SRBIJA, Henkel, Borealis…