Pozivanje na historiju!!!

Srbija optužuje katolike sa Kosova, koji prema njihovim tvrdnjama, neke od manastira i crkava Srpske pravoslavne crkve u stvarnosti su u posljednje vrijeme preuzeli i pretvorili ih u katoličke.

Kako piše beogradski portal "telegraf.rs" srpske svetinje na Kosovu predstavljaju trn u oku kosovskim Albancima, koji revidiranjem historije žele da otmu pravoslavne crkve i pretvore ih u svoje rimokatoličke svetinje, prenosi portal "Indeksonline".

Albanci – katolici s Kosova, tvrde da su pojedini manastiri i crkve SPC-a zapravo njihovi hramovi koje su im Srbi davno oteli i traže da im se neke od srpskih svetinja vrate i daju na upravljanje, kao i da se odatle protjeraju pravoslavni sveštenici!

U selu Đonaj, nedaleko od Prizrena na Kosovu, nalazi se pravoslavna crkva stara 1.000 godina, za koju lokalni mještani tvrde da je to zapravo katolička crkva. Albanci se pozivaju na svoju historiju prije nego što su prešli u islam, tvrde da je siva crkva njihova i da im je oteta, pa je žele nazad.

S druge strane, Srpska pravoslavna crkva je renovirala ovu svetinju 1993. godine, vlasnik je i ima ključeve od crkve.

Stanovnici Đonaja su kontaktirali katoličkog sveštenika Dona Alberta Jakaja kako bi im potvrdio da je to crkva iz vremena kad su Albanci bili Rimokatolici, odnosno dok većina nije prešla u Islam.

Jakaj kaže da su stare crkve na Kosovu, poput pomenute u Đonaju, dio Hrišćanske historije, koju mještani žele da vaskrsnu.

"Cio Balkan je bio hrišćanski. Ali od Otomanskog carstva, koje je porobilo Kosovo u 15. vijeku, sve do 1912. godine, većina stanovnika je prešla u islam", kaže katolički sveštenik.

Iako je većina Albanac na Kosovu muslimanske vjeroispovesti njih 90 odsto, to ne spriječava tri odsto Alabanaca katoličke vjeroispovesti, da pokušaju renesansu hrišćanstva i da lagano zaposjednu i srpske crkve.

"To je historija našeg naroda", kaže Avni Ademi, mještatin Đonaja i dodaje da su to prvi koraci ka obnavljanju katoličke kulturne baštine.

Albanci tvrde da je hrišćanska historija jača od otomanske, te da islamsko iskustvo nije nešto što su oni željeli, već im je nametnuto. Katolički biskup u Prištini Dodë Gjergji kaže za "Washinghton Post" da brojke nisu realne, jer prema njegovom mišljenju 10 odsto Kosovara ispoveda muslimansku vjeru, a ostali su sekularni.