Hapšenja službenika dokazuju prevare

Najmanje 20 hiljada domaćinstava na Kosovu su imala brojila za utrošak električne energije koja nisu bila u skladu sa Zakonom o mjerenju.

To je brojka koju je dao bivši ministar trgovine i industrije, Ismet Mulaj, koji dalje dodaje da je istraga Tužilaštva pokrenuta šest mjeseci prije nego što je počeo sa radom.

Dakle, istraga je pokrenuta prije godinu dana, maja 2014. godine, a Ismet Mulaj je imenovan za ministra oktobra iste godine.

U međuvremenu, jučer su uhapšene tri osobe zbog sumnje da su učestvovali u skandalu sa digitalnim brojilima za mjerenja utroška električne energije. Među uhapšenima je direktor za metrologije, Blerim Sokoli.

"Prema informacijama koje imam postavljeno je preko 20 hiljada brojila. Koliko ja znam KEDS je započeo uklanjanje ovih brojila što je i javno obznanio", rekao je Mulaj za "Express".

Ali u ovom slučaju nisu uključeni samo službenici Ministarstva trgovine i industrije.

Ismet Mulaj kaže da je istraga dovela i do kompanije koja je prodala brojila i do KEDS-a.

Mulaj je rekao da Državno Tužilaštvo treba da dovede do kraja istragu o skandalu sa digitalnim brojilima.

"Istraga također odvodi i u drugim pravcima. Istraga odvodi do KOHLER-a i KEDS-a", rekao je Mulaj.

"Sumnja se da su u saučesništvu instalirali brojila koja nisu bila u  skladu sa zakonom. Istraga je počela šest mjeseci prije mog odlaska u Ministarstvo".

Mulaj je dodao da prema informacijama koje posjeduje, Kohler je imao tri tehnička problema koja nisu uzeta u obzir prilikom licenciranja.

"Ova brojila nisu bila u skladu sa zakonom za mjerenje. Sumnja se da je u vrijeme kada je vršeno licenciranje ovog tipa brojila, ono nije urađeno kako treba. Drugo, sumnja se da je proizvođač Kohler imao sporazum sa KEDS-om o proizvodnji ovih brojila", rekao je on.