Na snagu stupa početkom 2016.

Evropska komisija usvojila je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Kosovom i uputila ga Savjetu ministara Evropske unije koji bi trebalo da prihvati taj dokument.

SSP sa Kosovom treba da odobri i Evropski parlament. Kosovo ne priznaje pet članica EU i zato je dogovoreno da SSP sa Kosovom, ako ga prihvati Savjet ministara EU, potpiše Evropska komisija, a ne zemlje članice Unije, kao što je to bio slučaj s pet država Zapadnog Balkana.
Izvjestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Ulrike Lunaček saopštila je da je usvajanje SSP u Evropskoj komisiji "važan korak na putu Kosova ka integraciji u EU", istakavši da će Kosovo prvi put steći ugovorni odnos s Unijom.
Evropska unija je 28. oktobra 2013. pokrenula pregovore o SSP sa Kosovom. Pregovori su završeni u maju 2014, što je bilo u skladu s planom Evropske komisije da se okončaju na proljeće te godine.
Evropska komisija je u aprilu 2013. konstatovala da je Kosovo ispunilo sve kratkoročne prioritete iz Studije o izvodljivosti pripremljene 2012. i to u oblastima vladavine prava, javne administracije, zaštite manjina i trgovine. Nakon toga Savjet EU je odlučio u junu 2013. da odobri otvaranje pregovora o SSP sa Kosovom.
Tadašnji evropski komesar za proširenje Štefan File zvanično je uručio 27. marta 2012. kosovskim vlastima dokument o početku izrade studije izvodljivosti za sklapanje SSP.
Pokretanje izrade studije izvodljivosti je omogućio dogovor Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju Kosova postignut početkom 2012. godine.
Sporazum na nivou EU
Prema Ugovoru o Lisabonu, koji EU daje status pravnog lica, SSP će biti zaključen na nivou EU. SSP sa Kosovom je prvi takav sporazum o kome se pregovaralo u skladu sa Lisabonskim ugovorom koji daje Komisiji mogućnost da pregovara o međunarodnim sporazumima.
Putem SSP EU i Kosovo će postepeno uspostaviti zonu slobodne trgovine u kojoj će biti garantovana sloboda kretanja roba, usluga i kapitala. Kosovo će uskladiti zakonodavstvo sa propisima EU u oblasti zaštite konkurencije, javnih nabavki, intelektualne i industrijske svojine, zaštite potrošača i uslova rada.
Brisel i Priština će sarađivati i u oblastima poput socijalnih pitanja, obrazovanja, kulture i životne sredine, navodi se u saopštenju Evropske komisije.
EU je u više navrata potvrdila da Kosovo ima jasnu evropsku perspektivu u skladu s evropskom perspektivom regiona Zapadnog Balkana, ali do 2012. godine nije bilo većih pomaka u pridruživanju Kosova EU. Brisel je 19. januara 2012. zvanično pokrenuo dijalog sa Prištinom o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova, koji jedini na Zapadnom Balkanu ne mogu da putuju bez viza u EU.
Evropska komisija je pokrenula sa Kosovom 30. maja 2012. u Briselu strukturni dijalog o vladavini prava koji treba da omogući Kosovu da ostvari napredak u reformi pravosuđa i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.
Pošto Kosovo nema sklopljen SSP i prateći prelazni trgovinski sporazum, njegovi trgovinski odnosi sa EU su regulisani autonomnim trgovinskim mjerama koje je Unija uvela 2000. godine kao trgovinske privilegije za Zapadni Balkan za izvoz na njeno tržište.
Nakon što je Evropska komisija danas usvojila prijedlog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) za Kosovo, šef Kancelarije EU na Kosovu i Specijalni predstavnik EU  Samuel Žbogar je izjavio:
"Današnje usvajanje SSP od strane Evropske komisije predstavlja važan korak u odnosima  između Evropske unije i Kosova. Sada je na Vijeću EU i Evropskom parlamentu da se dogovore prije nego što SSP bude potpisan i stupi na snagu početkom 2016. godine.
Kada postane pravomoćan, SSP će biti prvi ugovorni odnos između EU i Kosova. Takav sporazum će učvrstiti položaj Kosova u tokovima politike EU.
SSP je sveobuhvatan sporazum koji daje okvir za politički dijalog i obuhvaća saradnju u  širokom spektru oblasti, kao što su pravosuđe, trgovina, obrazovanje, zapošljavanje, energetika, zaštita životne sredine i niza drugih oblasti."