Nijedno priznanje za pet mjeseci

Zamjenik premijera Kosova Hashim Thaçi nije već pet mjeseci uspio da izdejstvuje nijedno priznanje nezavisnosti Kosova, konstatuje dnevnik "Zëri".

Bez obzira na činjenicu, dodaje list, da je obavio više od 15 zvaničnih posjeta inostranstvu, čak i zemljama sa velikim uticajem, konkretnih rezultata nema.

Zvaničnici političkih partija i analitičari smatraju da je Thaçi neuspješan u sferi diplomatije prije svega zato što prevashodno promoviše sebe kao budućeg predsjednika, a ne ono što za šta je izabran.

Nezadovoljni sa radom šefa diplomatije su i visoki zvaničnici koalicionog parnetra Thaçija iz LDK. Poslanica Vjosa Osmani kaže da nije ni očekivala da će biti progresivnih pomjeranja, "jer prljava igra koja je vođena i u prošlom mandatu je ukazala na totalnu neozbiljnost spoljne politike", navodi list.

Od vremena kada je preuzeo "kormilo" ministartsva inostranih poslova, Thaçi je imao niz posjeta u Washingtonu, Berlinu, Parizu, Briselu, Hagu, Ankari, Lubjani, Zagrebu, Tirani, Skoplju, Podgorici. Trenutno se Thaçi nalazi u zvaničnoj posjeti Vatikanu, države od koje Kosovo odavno očekuje priznanje.

Poslanica Samoopredjeljenja Puhie Demaku je rekla da se Thaçi mnogo više usredsredio da se promoviše kao predsjednik Kosova nego da radi posao za koji je izabran.

Kritičan na rad Thaçija je i profesor prava Fisnik Korenica koji je rekao da je Thaçi ciljano izabrao da bude ministar spoljnih poslova kako bi mu ta funkcija poslužila za promovisanje u evropskim centrima kao budućeg kandidata za predsjednika Kosova. On je dodao da ne očekuje rezultate priznavanja nezavisnosti Kosova dok Thaçi vodi diplomatiju, navodi "Zëri".