Potpredsjednica Skupštine Kosova

Poslanica bošnjačke Grupe "6+" u Skupštini Kosova, Dude Balje, izjavila je da parlament nije razmatrao "rezoluciju o genocide Srba nad Kosovarima“.

"Mislim da rasprava na tu temu može da smeta i dijalogu Prištine i Beograda," ocjenila je poslanica Balje i dodala da rezolucija nije stavljena na dnevni red zbog preobimnog dnevnog reda i da će se o njoj raspravljati na nekoj od narednih sjednica.
 
Balje je rekla da Grupa "6+" nije još donijela stav po pitanju rezolucije, ali da misli da sada nije vrijeme da se o njoj raspravlja.
 
U razgovoru sa novinarima, ona je izrazila žaljenje što poslanici Srpske liste ne učestvuju u radu kosovskih institucija.
 
"Kao predstavnica bošnjačkog naroda osjećam kao da tom odlukom i nas vuku dolje. Ministarstvo za povratak i zajednice je ministarstvo koje se tiče svih zajednica i to što nemamo ministra za povratak, znači da nemamo vrata na koja možemo da zakucamo," ocjenila je Balje.
 
Ona je dodala da ni Kancelarija za pitanje manjinskih zajednica pri uredu premijera Kosova, takođe nema svog direktora.
 
Bošnjačka zajednica je imala prijedlog za osnivanje nove opštine, ali ministar za lokalnu samoupravu, sa Srpske liste, ne dolazi na posao.
 
Prema njenim riječima, problem je i to što poslanici opet nisu izabrali ombudsmana. Dodala je da smatra da ombudsman nije izabran najvjerovatnije zbog neslaganja unutar vladajuće koalicije.
 
"Takvim ponašanjem gube i država i svi oni kojima je institucija zaštitnika građana potrebna," kazala je Balje.
 
Balje je izjavila saučešće povodom smrti srpskog poslanika, Velimira Rakića, zbog čega je i jučerašnja sjednica Skupštine Kosova počela minutom ćutanja.