Sjednica zakazana za 5. maj

Predsjedništvo Skupštine Kosova odlučilo je da na sjednici zakazanoj za 5. maj, razmotri amandmane na Ustav Kosova o transformaciji Bezbjednosnih snaga (BSK) u Oružane snage Kosova (OSK).

Odluku o OSK, poslanici manjinskih zajednica uslovljavaju nastavkom rezervisanih mjesta za manjine u Skupštini za barem još jedan mandat.
Opozicione partije u Skupštini, Demokratski savez Kosova i pokret “Samoopredjeljnje”, izjasnile su se da su apsolutno protiv nastavka rezervisanih mjesta, čak ukoliko to bude i uslov za formiranje OSK.
Međutim, šef opozicione Alijanse za budućnost Kosova, Ardian Gjini kazao je da se ne može glasati posebno za osnivanje Oružanih snaga, a posebno za rezervisana mjesta, pošto su zbog političkih okolnosti ta dva pitanja povezana.
On je ipak dodao da ne treba rizikovati formiranje Oružanih snaga zbog dva ili tri više srpska poslanika u narednom skuštinskom mandatu.
Međutim, član Predsjedništva Skupštine Petar Miletić, u izjavi za Radio Kosovo 2, kaže da srpski poslanici transformaciju BSK-a u Oružane snage ne uslovljavaju rezervisanim mjestima, već su u ovom trenutku protiv formiranja Oružanih snaga Kosova.
“Ni jednog trenutka srpska zajednica nije uslovljavala transformaciju iz kosovskih bezbjednosnih u Oružane snage rezervisanim mjestima. To je medijska spekulacija. Ja sam i danas iznio na Predsjedništvu da smo mi protiv formiranja Oružanih snaga Kosova ali isključivo iz razloga jer u posljednje dvije nedjelje, od kada je prvi put stiglo na dnevni red prijedlog ustavnih amandmana, do danas, sa nama niko nije razgovarao na tu temu. Ovo drugo je spekulacija o kojoj ja ne bih htio da komentarišem”, kazao je Miletić, dodajući da srpski poslanici u ovom trenutku neće glasati za Oružane snage osim ukoliko ne dođe do neke promjene tokom narednih dana.
Za usvajanje amandmana potrebnih za formiranje Oružanih snaga Kosova, potrebna je ne samo dvotrećinska većina glasova svih poslanika, već i dvotrećinska većina glasova manjinskih poslanika Skupštine.
Enis Kervan iz turske KDTP stranke kaže da će on lično glasati za formiranje Oružanih snaga Kosova, zato što je to prije svega u interesu svih zajednica.
“Rezervisana mjesta su nešto sasvim drugo što je predviđeno i Ustavom i znali smo da traju dva mandata. Radili smo na tome i još ćemo raditi da dobijemo još par mandata ali ja lično nikako neću svojim glasom da uslovim formiranje OSK“, kazao je Kervan za Radio Kosovo 2.
Duda Balje iz bošnjačke koalicije Vakat, inače član parlamentarne grupe 6+ koja okuplja neke od poslanika iz nevećinske zajednice, kaže da je formiranje OSK od važnosti za Kosovo, ali ono što je značajno u ovoj priči jeste da su manjinski poslanici faktor ucjene.
„Što se tiče glasanja u ponedjeljak, vjerovatno ćemo kao grupa donijeti jedinstven stav, ali ispred sebe uvijek imamo ono što je za nas prioritet, a to su rezervisana mjesta. Smatramo da ćemo donijeti dobru odluku ali do ponedjeljka još uvijek nemamo neki zvaničan stav“, kazala je ona.
Slično navodi i Emilija Redžepi iz Nove demokratske stranke Kosova. Ona naglašava da nije protiv formiranja OSK, ali dodaje da će pratiti situaciju ostalih manjinskih zajednica po tom pitanju.
“Ako u tome budemo svi solidarni i jedinstveni, da istrajemo do kraja i da dobijemo rezervisana mjesta, sigurno ću biti sa njima. Svakako da ima vremena, svakako da i ostali albanski lideri trebaju da imaju u obzir da je 25 glasova u pitanju i bez glasova manjinskih zajednica ne može ništa proći u kosovskom parlamentu“, kaže Redžepi.