Thaçi odveden i vraćen vozilom francuske vojske

Besfort Video M1 je prije nekoliko dana objavio video koji pokazuje kako su francuske vojne snage poslale svojim vozilom u Mitrovici, Hashima Thaçija, kako bi zaustavio proteste osoblja bolnice u Mitrovici koji su htjeli da idu na svoja radna mjesta.


Ovo je jedan od trenutaka kada je i počela podjela Mitrovice

Lider PDK, Hashim Thaçi, odveden je i vraćen nazad vozilom u kojem se vidi da je šofer francuski vojnik.


Lider PDK Hashim Thaçi odvezen je iz Mitrovice vozilom francuskog KFOR-a

U pratnji Kadri Veselija, u to vrijeme šefa Obavještajne službe Kosova, sada zamjenika predsjednika PDK-a, Hashim Thaçi je rekao demonstrantima da vjeruju u međunarodnu zajednicu. Zajedno s njima bio je i Rrahman Rama, sada sa činom generala u Kosovskim snagama sigurnosti, piše list "Zëri".

Thaçi, koji je više od šest godina bio premijer Kosova, dok je pokušavao da smiri proteste, stanovnicima Mitrovice je obećavao da će se svi vratiti u svoje domove.

Više od deset godina nakon ovih protesta, Hashim Thaçi na položaju šefa Vlade Kosova, ima više od godinu dana kako pregovara sa Srbijom o unutrašnjim poslovima Kosova, uključujući i samo pitanje sjevera zemlje.


Premijer Kosova, Hashim Thaçi se rukuje sa svojim srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem

Albansko osoblje bolnice u Mitrovici i dalje ne ide na svoja radna mjesta, a stanovnici Mitrovice i dalje ne mogu da se vrate u svoje domove.

Sudovi na sjeveru u ovom gradu i dalje su "OFF LIMIT" također i za albanske sudije.

Hashim Thaçi, francuski špijun?

Nedavno je francuski novinar, Pierre Pean, autor knjige "Kosovo - pravedan rat, za mafijašku državu", naveo da je lider PDK i šef Vlade Kosova obučavan od strane francuske obavještajne službe.


Francuski novinar Pierre Pean

U svojoj knjizi Pean je napisao: "Obavještajna služba, djelujući u tajnosti od strane francuske vojske, je obučavala pripadnike OVK, ali mora se reći da je vojna obavještajna služba, orjentisana pro Srbije".

Obavještajna služba, po njemu, bila je odgovorna za Hashima Thaçija i radila je na treniranju njegovih saradnika.


Naslovnica knjige Pierre Peana

"U isto vrijeme, osoblje vojske, nije bilo na istoj liniji. Ono kao da se desilo tradicionalno, bili su na strani Srba, što je posvjedočilo i poštovanjem u svim tačkama Kumanovskog sporazuma i neutralnim implementiranjem Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija", kazao je Pean.