Očekuje se podizanje kapaciteta

Oružane snage Kosova (OSK) postaće potpuno operacionalne 2019. godine, piše danas dnevnik "Koha ditore". Poslije jučerašnje odluke Vlade Kosova o pretvaranju Bezbjednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova, prvi sljedeći korak su ustavne promjene kojima će se mandat i zadaci tih snaga i ustavno pravno regulisati.

Taj dio posla počinje odmah i očekuje se da se okonča do 2016. godine.

Sem zakonskih i ustavnih promjena, u tom periodu će biti izvršena reorganizacija BSK u skladu s novim zakonima, izrada vojne doktrine, uspostavljanje infrastrukture i početak obučavanja za nove zadatke i ovlašćenja.

U drugoj fazi do 2019. godine očekuje se podizanje kapaciteta komandovanja, kontrole i snabdjevanje naoružanjem i drugom opremom koja je identifikovana u prethodnoj i ovoj fazi.

U trećoj fazi će se kompletirati ljudstvo i oprema OSK, obuka i dostizanje punih operacionalnih kapaciteta.

Za funkcionisanje OSK iz budžeta treba godišnje obezbjediti 65 miliona eura, u odnosu na 42 miliona koliko je sada budžet BSK.

Vlada Kosova je na jučerašnjoj sjednici odlučila da se Bezbjednosne snage Kosova (BSK) pretvore u Oružane snage Kosova (OSK). Takođe je odlučeno da se Ministastvo BSK pretvori u Ministarstvo OSK.