"Konvertuje" novac iz budžeta u glasove birača

Željno očekivana sjednica Vlade Kosova, ali u utorak, 82 hiljade državnih službenika nisu dobili željno očekivanu vijest o povećanju plata. Zaposleni koji su plaćeni iz državnog budžeta i dalje su zabrinuti i pitaju se koliko će zapravo biti povećanje njihovih plata.

Iz Ministarstva finansija su rekli da su oni poslali prijedlog Vladi za povećanje plata i sada je u nadležnosti premijera da odluči kada će na sastanku  Vlade prijedlog biti dostavljen na razmatranje. Međutim, prvi čovjek izvršne vlasti, Hashim Thaçi, izgleda da namjerno odugovlači sa ovim pitanjem, a izvori lista "Tribuna" su izjavili da će pitanje plata izgleda kasniti još neko vrijeme dok Vlada ne riješi još neke nove preraspodjele budžeta.

Isti izvori su dalje rekli da se očekuje da dođe do povećanja subvencija za sektor poljoprivrede kao i grantovi za male biznise. Predstavnici opozicionih partija kažu da Vlada Kosova koristi budžet države da izvrši raspodjelu novca za sve sektore i to uoči parlamentarnih izbora, kako bi ovaj potez bito "konvertovan" u glasove birača.