Poslanici sami raspuštaju Skupštinu

Demokratski savez Kosova (LDK) i Demokratska partija Kosova (PDK) postigli dogovor da poslanici sami raspuste Skupštinu u aprilu, prenosi list "Koha ditore".

Za odlazak na izbore van redovnog izbornog kalendara Ustav zahtjeva da se ispuni jedan od dva zahtjeva: Da za raspuštanje Skupštine glasa dvije trećine od ukupnog broja kandidata i da se raspuštanje izvrši predsjedničkim ukazom, ili da bude uspješno glasanje o nepovjerenju Vladi, poslije čega Skupštinu može da raspusti predsjednik.

Premijer Thaçi i šef opozicije Mustafa su se dogovorili za prvu opciju. Sljedeće nedjelje će biti napravljen i plan djelovanja do izbora.

Vlada premijera Thaçija neće biti srušena glasanjem o nepovjerenju. Neće ni završiti četvorogodišnji mandat jer će se na prijevremene izbore otići raspuštanjem Skupštine.

U međuvremenu, Alijansa za budućnost Kosova je pokrenula peticiju građana za rušenje Vlade, prenosi list "Tribuna".

Inicijativa AAK za rušenje Vlade preko potpisa građana bi mogla da ostane samo na papiru jer za tako nešto ne postoje mehanizmi da bi se to pitanje procesuiralo u Skupštini.

Toga su svijesni i funkcioneri ove partije ali kažu da putem peticije žele da izvrše pritisak na političke partije u Skupštini da glasaju za rušenje Vlade.