Bilo 1. decembra ili ranije

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček smatra da bi trebalo ponoviti izbore u sjevernoj Mitrovici i kritikuje što je bilo premalo pripadnika Policije Kosova na dan glasanja na sjeveru.

"U sjevernoj Mitrovici u svakom slučaju izbori moraju biti ponovljeni, bilo 1. decembra ili ranije", podvukla je ona u izjavi bečkom dnevniku "Standard".

Lunaček istovremeno ističe da se za ponavljanje izbora moraju uspostaviti bezbjedni uslovi i zatražila da se radikalne i kako je navela, "mafijaške" osobe što prije uhapse.

Izbori su, kako je objasnila, imali za cilj da se historijski sporazum Beograda i Prištine primjeni i kosovski Srbi i sjever integrišu u Kosovo.

Što se južnog dijela Kosova tiče Lunaček je konstatovala da su izbori bili uspješni.

Jedan neimenovani diplomata, u izjavi "Standardu", naglasio je da je očigledno da saradnja između institucija na Kosovu nije funkcionisala.

On je izrazio nerazumijevanje što su bezbjednosne pripreme bile loše, iako se moglo očekivati nasilje, pošto su pristalice bojkota najavile upad u biračka mjesta, a i par dana pred glasanje bili su primjetni na ulicama.

"Standard" je kritikovao što Policija Kosova i EULEX nisu djelovali kada su ekstremisti pretili i psovali glasače, i dodaje da su pripadnici OSCE-a ostavljeni na cjedilu kada su čekali na pratnju, iako je EULEX dan poslije izbora tvrdio da je "djelovao odmah".

Takođe, dodaje list i italijanski Karabinjeri pri KFOR-u su dozvolili da protekne mnogo vremena prije nego što su prešli most preko Ibra.