Plan o smanjenju je "stavljen po strani"

Generalni sekretar NATO Anders Fogh Rasmussen snažno je jučer osudio napade na biračka mjesta u sjevernoj Mitrovici i poručio da je KFOR riješen da zadrži svoje prisustvo na Kosovu i da Alijansa neće smanjivati broj vojnika.

"Snažno osuđujem napade na biračka mjesta u sjevernoj Mitrovici. Nasilje i zastrašivanje ne mogu da se tolerišu", rekao je Rasmussen na konferenciji za novinare u Briselu.

Upitan u vezi sa ranijim planom NATO-a da smanji broj svojih vojnika na Kosovu, Rasmussen je rekao da "za sada ne postoji namjera da se smanji prisustvo KFOR-a".

"Plan je 'stavljen po strani' jer smatramo da je važno da damo svoj doprinos dijalogu (Beograda i Prištine), a posljednji incidenti ukazuju na važnost tog zadatka", rekao je generalni sekretar NATO.

"Ne smije se dozvoliti da nasilje zaustavi dosadašnji napredak", dodao je Rasmussen, misleći na postizanje briselskog sporazuma između Beograda i Prištine.

Rasmussen je ranije na svom Twitter nalogu napisao i da su snage KFOR-a, na zahtjev EULEX-a, rasporedile snage za brzo reagovanje kako bi se osiguralo bezbjedno premještanje izbornog materijala ka centrima za prebrojavanje glasova.

"Lokalni izbori na Kosovu su ključni element u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. NATO će ostati na oprezu u ovom ključnom momentu", poručio je on.