Nasilje, zastrašivanje i nepravilnosti

Lokalni izbori na sjeveru Kosova protekli su u opštoj klimi napetosti i zastrašivanja, ocjenjuje većina svjetskih medija.

U slučaju slabog odziva Srba, lokalni izbori na Kosovu neće imati velikog kredibiliteta, a zadaće i udarac Vladi Srbije, koja je mnogo uložila u normalizaciju odnosa s Prištinom, ocjenjuje BBC, navodeći da srpska Vlada ima "znatan uticaj na Srbe na sjeveru Kosova, od kojih mnogi rade u srpskim javnim službama".



Mada su i Beograd i Priština pozivali birače na glasanje, na taj poziv je uglavnom odgovorila albanska većina, ali ne i srpska manjina na Kosovu, koja odbija da prizna nezavisnost Kosova, navodi BBC.

"Kosovski Srbi su se brinuli da će, ukoliko glasaju, dati legitimitet nezavisnoj državi Kosovo", prenosi britanski javni servis.

Britanski list "Independent", u izvještaju o izborima na Kosovu, kaže da su bili obilježeni kampanjom zastrašivanja birača i da se čini da je "plan, postignut uz posredovanje EU, o integrisanju kosovskih Srba u ostatak Kosova na putu da propadne, poslije napada maskiranih ljudi na biračko mjesto na sjeveru, gdje vlada anarhija".

"Srbija nikad nije prihvatila nezavisnost koju je Kosovo proglasilo 2008, ali da bi dobila zeleno svijetlo za pristupne pregovore sa EU, pristala je početkom godine da dozvoli da lokalni izbori koje organizuje Priština budu prvi put održani i u enklavi na sjeveru Kosova, gdje su Srbi većina", piše Independent.

Primećujući da se taj plan suočio sa otporom mnogih mještana, britanski dnevnik navodi da se kosovski Srbi osjećaju kao da ih je Beograd napustio i smatraju izbore prećutnim priznanjem nezavisnosti Kosova.



List navodi da su razlozi za taj otpor i materijalne prirode pošto je Beograd, u skladu s Briselskim sporazumom, obećao da će prestati da finansira sjever Kosova, gdje su mnogi kosovski Srbi zaposleni u javnim službama dobijali plate i od Prištine i od Beograda i gdje skoro niko ne plaća porez.

"Šverc i drugi vidovi organizovanog kriminala dodatno doprinose atmosferi bezakonja. Ubistvo jednog carinika EU, na koga su u septembru pucali nepoznati napadači, pokazuje da će se Kosovo i međunarodna zajednica suočiti sa ogromnim izazovom u pokušaju da uspostave normalne institucije poslije izbora", navodi londonski dnevnik.

Independent prenosi da neki analitičari smatraju da bojkot izbora predstavlja katastrofu za EU i kraj Briselskog sporazuma, dok su drugi uvjereni da će, s obzirom da i Beograd i Priština i EU očajnički žele da prikažu izbore kao uspešne, biti velikih pritisaka da se prenebregne otpor na sjeveru.

Nasilje, zastrašivanje i nepravilnosti, u opštoj klimi napetosti - tako italijanska agencija ANSA opisuje izbore na sjeveru Kosova.



Takva atmosfera posljedica je "snažnog neprijateljstva koje ekstremistički i ultranacionalistički Srbi pokazuju prema bilo kom obliku dijaloga i normalizacije odnosa sa Prištinom", ocjenjuje ANSA.

Italijanska agencija navodi da je integracija Srba na sjeveru Kosova ključna za uspjeh dogovora Beograda i Prištine iz aprila ove godine, postignut uz posredovanje EU, ali smatra da je "prvi veliki test na terenu izgleda propao, što potvrđuje snažan međuetnički sukob između Srba i Albanaca".

Iste ocjene navodi i američka agencija AP, koja piše da je integracija Srba u politički život Kosova ključni element sporazuma Srbije i Kosova, kojim bi sporovi trebalo da budu razrješeni, a fondovi Evropske unije odblokirani.

AP navodi da se čini da događaji na izborima pokazuju da Srbija nije uspjela da zaustavi prkos Srba na Kosovu, naročito na sjeveru, gdje čine većinu.