Pozivni broj 383 ili 384

Šefica prištinske delegacije u razgovorima sa Beogradom Edita Tahiri izjavila je da je postignuta saglasnost da Srbija ne pravi smetnja da Kosovo dobije međunarodni telefonski prefiks.

U izjavi za portal gazetaexpress.com, Tahiri je izjavila da se razgovaralo i o plaćanju odštete Kosovu za štetu koju je Srbija nanela u oblasti energetike od 1999. godine.
"Najvažniji napredak je da se Srbija saglasila da Kosovo ima svoj državni pozivni telefonski broj. Kada kažem da se saglasila to znači da je saglasna da se otklone smetnje koje su do sada stvaranje Kosovu i da ITU Kosovu dodjeli pozivni broj 383 ili 384", kazala je Tahiri.
Iako su razgovori bili dugi i teški Tahiri je rekla da ima napretka i u pitanjima koja se tiču energetike.
"Prvo, Srbija je priznala nezavisnost kosovskog sistema trasmisije električne energije (KOST). To je dobar signal da je Srbija prihvatila Atinski sporazum i zvanični stav Sekretarijata zajednice energetike da je Srbije pogazila Atinski sporazum o pitanjima transmisije energetike", rekla je Tahiri.
Prema njenim riječima, srpska strana je zatražila da se u oblasti telekomunikacija licencira jedna operater mobilne telelfonije na Kosovu, što je naišlo na suprostavljanje kosovske strane.
Prema kosovskim zakonima licenciranje može da se obavi jedino međunarodnim tenderom.
"Mi smo izrazili spremnost da odgovorimo svakom rješenju koje je u skladu sa zakonima Kosova i evropskim principima", kazala je Tahiri i dodala da se konačni sporazum o telekomu i energetici može postići na nivou premijera dvije zemlje.