Pregovori Srbije i Kosova oko telekoma i energije

Delegacije Kosova i Srbije očekuje se da će se sastati u Briselu kako bi razgovarali oko sporazuja o telekomonikaciji i energiji, prenosi "Koha Ditore" pozivajući se na evropske diplomatske izvore koji insistiraju na pronalaženju rješenja oko ova dva pitanja. To je ujedno bio i jasan zahtjev koji prizilazi iz Sporazuma postignutim 19. aprila, među dva ministra.

Prema sporazumu Kosovo i Srbija treba da inteziviraju diskusije oko telekoma i enegrije kako bi se do 15. juna riješilo ovo pitanje.
Iz tih razloga kosovska delegacija koju će, kako se očekuje, predvoditi zamjenica premijera Edita Tahiri, sa stručnjacima iz ove oblasti, koji će se sastati sa kolegama iz Srbije.
Nekoliko evropskih diplomata su kazali da su obje strane "bile veoma blizu" postizanju sporazuma, međutim prepreke su bile političkog kartaktera. Isti izvori kažu da nije trebalo o ovim pitanjima da se raspravlja do 15 juna. Oni ističu da oko telekoma sporazum je "takoreči gotov", samo se očekuje međunarodni prefiks za Kosovo s time što Kosovo treba da dozvoli rad jednog telefonskog operatora iz Srbije.