Nisu poštovali naredbu

"Allah je jedini", ukazuju jednim prstom članovi BSK na naslovnoj slici, koju su proslijedile islamske grupe. Ona je propraćena viješću da su pripadnici Bezbjednosnih snaga Kosova sudjelovali na takmičenju za učenje i pamćenje Kur'ana, koje je održano u Saudijskoj Arabiji.

Kosovska delegacija, na čijem čelu je bio ministar Agim Çeku, boravila je u zvaničnu posjetu ovoj arapskoj državi. U to vrijeme, princ Salman bin Abdul Aziz i ministar obrane Khalid bin Sultan bin Abdul Aziz, su organizirali takmičenje u pamćenju Kur'ana, pod nazivom nagrada "Princ Sultan".

Izvori su za KTV rekli da je ministar Çeku zatražio razumijevanje od strane Arapa, da zbog specifičnosti Kosova, pripadnici BSK-a ne učestvuju na ovom takmičenju. On im je naredio da ne sudjeluju na takmičenju, ali su najmanje dva pripadnika - zajedno sa kolegama iz Sudana, Senegala, Bahreina, Jordana, Kuvajta i drugih zemalja - učili najsvetiju muslimansku knjigu.

Nepoštovanje naredbe je alarmiralo Bezbjednosne snage Kosova, koje su tokom jučerašnjeg dana identifikovale ova dva pripadnika i odlučile da preduzmu mjere. Vijest je za KTV potvrdio i komandant BSK-a, Kadri Kastrati.

"Danas smo pokrenuli internu istragu, nakon što smo saznali šta se dogodilo. No, očekujem da mi dođe izvještaj i sutra vam mogu dati više informacija", rekao je on.