Brisel demantuje Nikolića preko Prištine

Savjetnik premijera Hashima Thaçija, Bekim Çollaku izjavio je za današnju "Kohu ditore" da je dobio uvjeravanja da visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton tokom sastanka sa najvišim zvaničnicima Srbije 11. marta ni u jednom trenutku nije rekla da je Kosovo popustila po bilo kom pitanju.

"Tokom dana sam lično kontaktirao gospodina Fernanda Gentilinija koji je učestvovao na svim sastancima u procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i on mi je potvrdio da baronica Ashton, tokom susreta (sa najvišim zvaničnicma Srbije) ni u ujednom trenutku nije izjavila da je kosovska strana popustila u nekom pitanju, na šta se pozvao predsjednik Nikolić poslije sastanka", rekao je Çollaku za "Koha ditore".

Prema njegovim riječima mandat Ashtonove u procesu pregovaranja je da olakša dijalog i ona nema prava da govori ni u ime delegacije Kosova ni Srbije.
 
Premijer Thaçi je na sjednici Skupštine Kosova, izvještavajući o posljednjmem susretu sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, izjavio da očekuje da tokom dana dobije "zvanično pojašnjenje" iz Brisela povodom izjave Nikolića.
 
On je takođe rekao da će svi koji imaju nejasnoće u vezi s dijalogom moći da se o tome deteljnije informišu od Catherine Ashton, koja je garant sporazuma i koja će ove nedjelje posjetiti Prištinu.
 
Thaçi je takođe izjavio da je cilj sastanka sa najvišim zvaničnicima Srbije 11. marta bio da se Srbiji još jednom pruži prilika da "prihvati prijedlog kosovske delegacije sa prethodnih sastanaka o formiranju asocijacije opština sa srpskom većinom na Kosovu i da je formiranje takve asocijacije u potpunom skladu sa Ustavom, Zakonom o lokalnoj samoupravi i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi".