Evropski povjerenik Jose Manuel Barroso (desno) podstakao je kosovskog premijera Hashima Thaçija na ubrzavanje reformi.

Zvaničnici EU pozivaju Prištinu da intenzivira napredak reformi u cilju uspostave sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Unijom.

Priština očekuje da dobije odobrenje za početak pregovora s Komisijom EU o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju prije kraja juna, što bi bio prvi sporazum između Kosova i EU i prekretnica u naporima zemlje na integraciji u EU.

Predsjednik Komisije EU Jose Manuel Barroso izjavio je da je sad vrijeme da Kosovo ubrza tempo reformi, što će dovesti do odluke o početku pregovora o tom sporazumu.

"Evropska komisija opredijeljena je ka davanju direktiva za pregovore o sporazumu s Kosovom ovog proljeća, pod uslovom da Kosovo ostvari daljnji suštinski napredak u preostalim prioritetnim oblastima utvrđenim u prošlogodišnjoj studiji izvodljivosti," izjavio je Barroso.

Barroso, koji se prošlog mjeseca u Briselu sastao s kosovskim premijerom Hashimom Thaçijem, izjavio je da je Kosovo ostvarilo napredak u reformi svoje javne uprave, zaštiti manjina i vladavini prava, ali zvaničnici još uvijek moraju obraditi nekoliko trgovinskih pitanja koje zahtijeva EU.

Među tim trgovinskim reformama su restrukturiranje ministarstva trgovine i industrije, uz pripremu analize uticaja na trgovinske aspekte u okviru sporazuma o pristupanju i provedbu pravnog okvira za trgovinsku konkurentnost zemlje na vanjskim i unutrašnjim tržištima.

Thaçi je izjavio da će Kosovo sarađivati s EULEX-om na nastavku reformi u oblasti vladavine zakona i borbe protiv korupcije, dva pitanja koja EU smatra presudnima za ocjenjivanje napretka zemalja koje traže članstvo.

"Mi smo svjesni da moramo više toga učiniti kako bismo ojačali povjerenje javnosti u institucije," izjavio je Thaçi.

Asad Gashi, istraživač na prištinskom Institutu za međunarodne i evropske studije, izjavio je da je vlada poduzela mjere za rješavanje pitanja trgovinskih reformi koje su još uvijek neriješene, ali da su vladavina zakona i javna uprava još uvijek veći izazov.

"Jedan od kriterija je pokazati jasnu opredijeljenost ka realizaciji rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a još uvijek nismo ostvarili napredak u tom smislu," kaže on.

Fisnik Gashi, predavač evropskih poslova na Univerzitetskom koledžu ISPE u Prištini, izjavio je da su odnosi s EU pod uticajem spremnosti Kosova na provedbu potrebne reforme i podjele unutar EU po pitanju političkog statusa Kosova.

Članice EU Španija, Grčka, Rumunija, Slovačka i Kipar, ne priznaju Kosovo.

"Napredak [se treba mjeriti preokretanjem političke volje u konkretne korake provedbom svih obaveza koje su Kosovu potrebne u cilju produbljivanja odnosa s EU," izjavio je Gashi.

Gashi je dodao da bi se Kosovo trebalo usmjeriti na unaprjeđivanje efikasnosti svoje vlade putem reformi u javnoj upravi, vladavine zakona i beskompromisne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.