Sutra izvještaj procjena

Očekuje se da jedna delegacija Evropske unije sutra posjeti službenu Prištinu kako bi predala izvještaj o ocjeni rada domaćih institucija na ispunjavanju kriterija za liberalizaciju viznog režima.

Kosovski analitičari su za Radio Kosova procjenili da ova godina neće biti godina liberalizacije viza za građane Kosova. Krivicu za to, prema njihovim riječima imaju domaće institucije, koje su uključene u korupcijske skandale.

Dolazak visokih dužnosnika Evropske komisije kako bi predstavili izvještaj oko poslova koje su uradile institucije Kosova u ispunjavanju kriterija za liberalizaciju viza, ne izgleda vrlo perspektivnim, ocjenjuju analitičari evropskih integracija.

Fatmir Curri iz Fondacije za otvoreno društvo kaže da posljednji skandali u Ministarstvu unutrašnjih poslova, posebno oko zloupotrebe na tenderima za biometrijske pasoše, izblijedeli su sliku Kosova kod evropskih institucija.

"Sva data obećanja će biti pogažena jer nije bilo moguće niti tehnički niti politički da se Kosovarima do kraja godine obezbjedi liberalizacija viznog režima. 2013.godina će biti vrlo važna u smislu provedbe i postizanja kriterijuma, a negdje do sredine 2014. godine se možemo ponadati da EU pokrene svoju mašineriju za donošenje odluka, u mijenjaju nekih propisa, na način da se Kosovo pomjeri iz crne zone, u bijelu zonu Schengena".

Čak i Emrush Ukjani, poznavalac evropskih integracija dijeli isto mišljenje sa prethodnim govornikom okrivljujući institucije zemlje, koje prema njegovim riječima, su uključene u korupcijske skandale, što ide na štetu građana Kosova.

"Mislim da umjesto da se dobije pozitivna potvrda za Kosovo, skandali će imati glavno mjesto u ovom izvještaju. I to je stvarno vrlo štetno za zemlju jer ne samo da će kasniti proces kao proces, već i u isto vrijeme će stvoriti loš imidž rada naših institucija".

Visoka delegacija Evropske komisije koja se očekuje da sutra stigne na Kosovo će se sastati sa ministricom za evropske integracije, Vlorom Çitaku, ministrom pravde, Hajredinom Kuçijem, ministrom unutrašnjih poslova, Bajramom Rexhepijem i drugim dužnosnicima kancelarije EU na Kosovu a i EULEX-a na Kosovu.