Nakon nedavnih incidenata na sjeveru

KFOR je danas zatražio od svih da u potpunosti podrže uredan rad Policije Kosova i Eulexa, a da političke sporove rješavaju isključivo na miran način.

U saopštenju iz KFOR-a se navodi da su nedavni incidenti na sjeveru Kosova pokazali neophodnost da se obezbjedi odgovarajući policijski rad i javna bezbjednost u tom području.
Dio ovog zajedničkog napora će biti posvećenost tome da se izbjegne rasistički, agresivni ili zapaljivi govor kojem smo bili svjedoci početkom ove nedjelje, kaže se u saopštenju. 
KFOR je ponovo naglasio da se svaki pojedinac ili grupa koja skladišti, transportuje ili nosi oružje bez dozvole ocjenjuje kao potencijalna pretnja bezbjednom i sigurnom okruženju. 
U saopštenju se ističe da su KFOR, Eulex i Policija Kosova i u okviru svog mandata Kosovske bezbednosne snage jedine organizacije ovlašćene da nose oružje. 
Navodi se da se KFOR trenutno priprema da dopre do odgovornih lidera kako bi se zajednički posvetili unapređenju sigurnog i bezbjednog okruženja. 
Tim zajedničkim naporima imamo za cilj poboljšanje sigurnog i bezbjednog okruženja i stremimo ka sigurnoj i boljoj budućnosti za sve, dodaje se u saopštenju KFOR-a, uz podsjećanje da je KFOR nepristrasna misija.