Pisanje beogradskog lista "Danas"

Kosovski ambasador (oficir za vezu) u Beogradu trebalo bi da bude Lulzim Peci, ambasador Kosova u Švedskoj, nezvanično saznaje beogradski "Danas" u diplomatskim izvorima na Kosovu. On bi na novu dužnost trebalo da stupi u martu.

U prištinskim krugovima spekuliše se da je službu u Beogradu prethodno odbio aktuelni kosovski ambasador u Makedoniji Ylber Hysa. Vlada Kosova je ranije najavila da će njen predstavnik u Beogradu imati diplomatski imunitet i sva prava koja imaju ambasadori.

Iako se u medijima spekuliše da je jedini kandidat Vlade Srbije za oficira za vezu u Prištini bivši državni sekretar Ministarstva za Kosovo u Vladi Srbije, Oliver Ivanović, izvori Danasa u krugovima bliskim državnom vrhu u Beogradu tvrde da je njegovo imenovanje neizvesno i da bi, navodno, to mjesto mogao da dobije kadar Socijalističke partije Srbije (SPS). Oliver Ivanović je bio član SPS, doduše devedesetih godina.

Krugovi bliski Vladi Srbije tvrde da ne postoje rokovi za imenovanje oficira za vezu i da uprkos ranijim najavama premijera Ivice Dačića da će se to uraditi "vrlo brzo", u Beogradu ovu temu od prošlonedjeljnog kruga briselskog dijaloga niko ne pominje.

Iz više izvora "Danasu" je nezvanično rečeno da oficiri za vezu neće imati diplomatski imunitet i privilegije, ali da će svakako imati neka prava kao službenici kancelarija EU, pri kojima će u prvo vrijeme raditi. Pojedini predstavnici srpske diplomatije upozoravaju da će oficiri za vezi Beograda i Prištine biti ravnopravni, što ukazuje na "novu varijantu diplomatskog predstavljanja, gdje su oni preteča ambasadora".