Stručnjak za Balkan

Istoričar i stručnjak za Balkan Konrad Clewing smatra da je Kosovo napravilo mnogo grešaka zbog kojih se nije našlo na dnevnom redu Komiteta ministara Savjeta Evrope među kojima je, kako kaže za Deutsche welle, to što ni prethodne, ali ni aktuelna vlast nisu napravile nacrt statuta Zajednice srpskih opština.

"Kosovo je napravilo mnogo grešaka. Prva je zasnovana na činjenici da će zapadni partneri Kosova, gledajući srpsku politiku, utrti put za članstvo u Savjetu Evrope. Pogrešno se mislilo da će tri velike sile EU pomoći u posljednjem trenutku", kazao je Clewing.

Kao drugu grešku, Clewing navodi to što ni sadašnja, a ni prethodna vlast nisu izradile plan za Zajednicu opština nakon odluke Ustavnog suda 2015.

"Misliti da će se ovo pitanje riješiti samo od sebe je naivno i velika politička greška. To je zapadnim akterima – od Lajčaka do lidera u Berlinu, Parizu i Rimu – dalo prostor da intervenišu. Preduslov da se Lajčakov plan bez daljih pregovora sa i na Kosovu podnese Ustavnom sudu bila je intervencija koja zaslužuje kritiku. Pismo trojice lidera Kurtiju od 15. maja takođe je bilo veoma oštro. Da je Vlada reagovala ranije, ovo se moglo izbeći", uvjeren je on.

Treća greška je, kako kaže Clewing, to što su akcije Ministarstva spoljnih poslova uslijedile prekasno i bez mnogo sadržaja.

"Neshvatljivo je kako se moglo povjerovati da će se u posljednjem trenutku Njemačka, Francuska ili Italija i sve zemlje Kvinte predomisliti i prihvatiti još uvijek nedovršen plan poput onog FES fondacije", naglašava.

Na pitanje ko je odgovoran, Clewing kaže da Ustav Kosova kaže da predsjednik vodi spoljnu politiku, a da vlada predlaže i sprovodi spoljnu politiku.

Dodaje da Skupština nadgleda spoljnu i bezbjednosnu politiku.

"Loš je znak što predsjednica, prema njenoj izjavi, nije konsultovana o važnom koraku šefice diplomatije. Loš je znak i to što vladajuća većina u parlamentu ima malo međunarodne ekspertize. Ali jasno je: glavna odgovornost za nedostatak pripreme plana za Zajednicu opština i za loše predstavljanje stavova partnerima leži na Vladi. Dakle, Ministarstvu spoljnih poslova i premijeru. Ako su spoljni savjetnici dali doprinos, može se reći da nisu dobro uradili posao. Ali glavna odgovornost za loš rezultat leži na Vladi", kazao je.

Na pitanje da prokomentariše to što se Richard Grennell posebno zahvalio Georgiu Meloni na pismu koje su šefovi vlada uputili Kurtiju, Clewing kaže da ne želi da komentariše motive Grennella, ali da se mora razmisliti o tome koliko je opasno za evropske vlade i vlade malih zemalja da ne brinu o turbulencijama i nepredvidivosti koje bi eventualna pobjeda Trumpa na jesen mogla da unese u međunarodne odnose.

Komentarišući to što Albin Kurti razmatra mogućnost vanrednih izbora, Clewing kaže da ako Kurti odlučno sledi taj cilj vjerovatno je siguran da on i njegova stranka mogu dobiti podršku birača, posebno u slabljenju srpskih institucija na sjeveru i po pitanjima poput zabrane srpske valute širom Kosova.

"Na domaćem planu, vlada ima malo uspjeha – u borbi protiv korupcije, ekonomskom razvoju i poboljšanju svakodnevnih uslova života, učinak je loš. U spoljnoj politici, on može spekulisati da će zapadni partneri ublažiti svoje kritike ako bude ponovo izabran i ostane glavni partner na Kosovu. Vjerovatno će se zapadni partneri nadati novim izborima kako bi pronašli pogodnijeg partnera. Aktuelna vlast je svojim nediplomatskim pristupom izazvala mnogo gneva među saveznicima", kazao je Clewing.

Izvor: Kosovo online/DW