Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Hajdar Beqa ocenio je da bi Borut Pahor kao glavni pregovarač EU mogao da promjeni tok, ali i okonča dijalog Kosova i Srbije, prenosi Gazeta Blic.

„Optimista sam da će u njegovom mandatu dijalog Kosovo-Srbija biti zaključen, uz obostrano priznanje, ali glavni posao moraju da urade institucije Kosova“, rekao je Beqa.

Komentarišući najavu Pahora da će uskoro podneti kandidaturu za mjesto glavnog pregovarača EU između Kosova i Srbije, on je rekao da bi Pahor mogao da promjeni tok dijaloga.

„Ako bude izabran, bivši slovenački predsjednik, malo će se promjeniti tok dijaloga između Kosova i Srbije. Pahor dobro zna probleme u regionu, probleme kroz koje je prošla i sama Slovenija, praktičniji je”, rekao je Bećqa.

Pahor je izjavio za RTV Slovenija da se ozbiljna priprema za kandidaturu Lajčakovog nasljednika i da će uskoro predstaviti svoj prijedlog nastavka dijaloga koji će, kako je naglasio, biti osvježen nekim novim idejama.

„Veoma pažljivo i odgovorno se pripremam, možda ove nedjelje otputujem u Brisel gdje ću objasniti razloge zbog kojih se osjećam pogodnim da riješim ovu stvar. Na kraju, ali ne i najmanje važno, Slovenija, kao i ja, čini mi se, ima status poštenog posrednika, bogato iskustvo na ovim prostorima i, naravno, niz ideja kako osvježiti ili oživjeti ovaj dijalog. Generalno, bezbjednosna i politička situacija u regionu je veoma zabrinjavajuća“, rekao je Pahor.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Blic