O smjeru dijaloga odlučuju SAD i EU

Bivši glavni pregovarač Edita Tahiri ocjenila je da bi bivši predsjednik Slovenije Borut Pahor bio dobar naslednik Miroslava Lajčaka na mjestu glavnog pregovarača EU zato što priznaje nezavisnost Kosova, ali da smjer dijaloga Kosova i Srbije određuju SAD i EU, prenosi Gazata Blic.

“Cijenim gospodina Pahora koji dobro zna pravdu raspada bivše Jugoslavije na osam federalnih jedinica, među kojima je bilo i Kosovo. On priznaje nezavisnost Kosova i poštuje odluku Međunarodnog suda koji je priznao legalitet nezavisne suverene države Kosovo”, rekla je Tahiri.

Na pitanje na koji način Pahor vidi nastavak dijaloga zato što je izjavio da će uz kandidaturu za mjesto glavnog pregovarača ponuditi i nova rješenja u procesu dijaloga, Tahiri je nedvosmislena.

„Smjer dijaloga odlučuju Amerika i EU”, poručila je Tahiri.

Nekadašnji predsjednik Slovenije Borut Pahor najavio je u intervjuu za RTV Slovenija da će njegova kancelarija i tamošnje Ministarstvo spoljnih poslova najverovatnije naredne nedjelje Briselu proslijediti njegovu kandidaturu za mjesto specijalnog izaslanika za dijalog Kosova i Srbije.

Pahor je rekao da ima niz ideja kako da se osvježi ili oživi dijalog koji je trenutno u zastoju.

On je ocjenio da Slovenija, kao i on sam, imaju status "jednog poštenog posrednika".

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Blic