Dug put

Izvjestilac za Kosovo u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Dora Bakoyannis izrazila je zadovoljstvo nakon što je većina poslanika podržala njen izvještaj u kojem se preporučuje da Kosovo postane član te međunarodne organizacije, dodajući da je pred Kosovom dug put i da mora da ispuni sve preuzete obaveze, prenosi Gazeta express.

Dora Bakoyannis je naglasila da će članstvo Kosova u Savjet Evrope doprineti unapređenju života svih zajednica na Kosovu.

"Poslanici PSSE su izuzetnom većinom glasali za moj izvještaj, što znači da je izvještaj pozitivan za Komitet ministara. Tražili su naše mišljenje i naše mišljenje je pozitivno. Vjerujemo da tu malu crnu rupu u srcu Evrope treba zatvoriti i da će još dva miliona ljudi imati zaštitu Savjeta Evrope, zaštitu ljudskih prava, vjerskih prava i naravno mogućnost da se obrati Evropskom sudu u u slučaju da su ova prava povređena. To je važno za srpsku manjinu, važno je za sve manjine. Ali to je važno za sve ljude koji žive na Kosovu i koji će od danas osjetiti da imaju još jedno pravo”, rekla je ona, prenosi Gazeta Express.

Ona je istakla da je pred Kosovom dug put i da će, u slučaju da postane punopravni član, Savjet Evrope nadgledati da li ispunjava sve svoje obaveze.

"Vrlo je teška situacija, a biti Grk je još teže jer sam od prvog trenutka rekla da ne govorimo o državljanstvu. Govorimo o ljudskim pravima. Da je riječ o državljanstvu, ne bih dobila da radim ovaj izvještaj jer bih bila pristrasna i ne bih imala integritet koji je potreban ovom izvještaju. Ali sada znam da je izvještaj tačan. Pred Kosovom je dug put, nadgledaće ga Savjet Evrope u slučaju da uđe. Od prvog trenutka su preuzeli obaveze za koje će, nadam se, ispuniti, ali mi ćemo na njih nadgledati veoma ozbiljno", navela je Bakoyannis.

Bakoyannis je istakla da je jučerašnja debata u PSSE bila veoma teška, ističući da bi volela da su bile "mirnije reakcije srpskih poslanika". Dijalog je, kako kaže, jedino rješenje.

"Razumijem emotivne reakcije Srba. Voljela bih da budu malo tiši, ali mislim da će u tom procesu svi shvatiti da treba da se vodi dijalog. Bez dijaloga nema rješenja. Zamrznuti konflikti nisu zamrznuti, oni se uvijek iznova otvaraju i dijalog je jedino rješenje", zaključila je ona.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express