Bijeg u bolji život

Tokom ove godine 20 ljekara je zatražilo neophodnu dokumentaciju od Ljekarske komore Kosova za odlazak u zapadne zemlje, uglavnom u Njemačku.

Ovo je u petak za Ekonomia Online rekao šef OMC-a Pleurat Sejdiu, koji je kazao da je trend isti i da su iz tog razloga potrebne mjere da se spreči ovaj odlazak, inače će u roku od dvije godine doći do nedostatka istih na tercijarnom nivou.

Iako je veliki broj onih koji traže posao van Kosova, prema riječima Sejdiua, nezaposleno je još 440 ljekara. Sejdiu traži da se što prije sistematizuju.

„Ovih mjesec i po ove godine je 20 naših kolega koji su dobili odgovarajuću dokumentaciju za potpisivanje ugovora sa zapadnim zemljama, u ovom slučaju većina njih u Njemačkoj. Neki od njih su posljednjih dana ili nedjelja na odlasku. Trend je isti kao i prethodnih godina, nažalost mogu reći da će se za dvije godine osjetiti njihovo odsustvo na tercijarnom nivou, na primarnom se osjeća. To je problem menadžmenta koliko i politički. Imamo blizu 440 nezaposlenih ljekara koji čekaju da se zaposle, primarni sistem nije uradio šta treba da ih primi na posao i preusmjeri. Trenutno je doktor u lošem položaju, nema posla, pod pritiskom su da sami napuste Kosovo, ne vide perspektivu“, rekao je Sejdiu tokom obilježavanja Dana sjećanja na zdravstvene radnike.

Kod spomenika izgrađenog ispred glavnog ulaza Kliničko Univerzitetskog Centra Kosova, rečeno je da je doprinos zdravstvenih radnika godinama bio velik, izvještava Ekonomia online.

„Nerijetko je naša profesija bila stigmatizovana, ali smo i dalje nastavili da radimo uprkos političkom ratu protiv nas koji je vođen u prošlosti, protiv stigme koja nam je učinjena. Ali mi kao zdravstveni radnici smo uvijek radili svoj posao i nastavljamo da radimo svoj posao bez obzira na okruženje u kojem se nalazimo“, rekao je Sejdiu.

„Glavni izazovi koje imamo sada su uslovi rada, koji, uprkos poboljšanjima tokom godina, nisu onakvi u kojima bi zdravstveni radnik mogao da pruži sve od sebe na kvalitativnoj osnovi. Najnoviji izazov koji sada imamo je odlazak mladih ljekara koji bi trebalo da zamjene našu generaciju, da obnove sistem, nažalost posljednjih godina imamo trend koji nas manje-više plaši”, izjavio je on.

Komora zdravstvenih radnika je u februaru 2022. godine donela odluku da se 16. februar proglasi Danom sjećanja na zdravstvene radnike na Kosovu.