Posjeta sjeveru

Premijer Albin Kurti ponovio je svoj zahtjev za potpuno poštovanje Osnovnog sporazuma od 27. februara prošle godine. On je tokom posjete sjeveru zemlje naveo da je neophodno potpisivanje sporazuma kako bi se stvorila pravna sigurnost i izbrisala sva ranija kršenja.

Upitan o izjavama portparola EU Petera Stanoa da je uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom uslov koji Kosovo hitno mora da sprovede kako bi se nastavio napredak na evropskom putu, Kurti je rekao da ono što mora biti sprovedeno a ne poštuje se je Osnovni ugovor od 27. februara prošle godine.

„Tu stoji sve i ne vjerujem da bilo koji član ili pola člana treba izbaciti iz Osnovnog sporazuma, deformisati, staviti ispred svega, jer bi i to bilo u suprotnosti sa Ohridskom žalbom, a Osnovni sporazum pada u drugi plan“, naglasio je Kurti medijima nakon odavanja počasti spomen-ploči heroju Enveru Zymberiju.

On je insistirao da fokus treba da bude na Osnovnom sporazumu, koji prema njegovim riječima „ne sme da se krši“, ali „treba da se poštuje i treba da se sprovodi“.

„Kosovo nije prekršilo Osnovni sporazum, ali to se ne može reći za drugu stranu. U cilju stvaranja pravne sigurnosti s jedne strane i brisanja svih prethodnih povreda, potpisivanje Osnovnog sporazuma je garancija“, podvukao je Kurti.

U vezi sa dosadašnjim pripremama za organizovanje procesa glasanja za ili protiv smjene predsjednika opština u Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu i Sjevernoj Mitrovici, koje bi trebalo da se održi 21. aprila, Kurti je rekao: „Ovaj proces vodi CIK. Tu smo kao vlada da pomognemo kada je potrebno. Do sada su pripreme završene, nema zastoja. Ovog aprila, to glasanje mora da se održi kako je predviđeno administrativnim uputstvom. Moj utisak je da je ovdje moguće sarađivati sa građanima, razvijati i opštinu i našu državu, jer mi nismo Vlada kako nas opisuju u Beogradu, već smo ono što radimo i u čemu svakodnevno radimo ovdje na Kosovu".