Bivši poslanik VV-a

Bivši poslanik Samoopredjeljenja Afrim Kasolli ocjenio je da su izjave premijera Albina Kurtija o međunarodnim partnerima Kosova bile neosnovane, zbog čega su predstavnici EU, kaže, stali na stranu Srbije u dijalogu.

"Sa predstavnicima EU koji se bave dijalogom, odnosi su  bili zategnuti. Kurti je davao neosnovane izjave o našim saveznicima. Tada su Evropljani, koje je opisao kao pristrasne, stali na stranu Srbije u procesu dijaloga. Kurti je uvredio i američkog državnog sekretara", rekao je Kasolli za ABC news.

Na pitanje da li bi odlazak specijalnog izaslnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, nakon predstojećih evropskih izbora, bio dobra ili loša vijest za Kosovo, Kasoli odgovara da je to teško predvideti, jer će to zavisiti i od ishoda predsjedničkih izbora u SAD.

"Ako političke strukture ekstremne desnice pobjede, onda teško mogu reći da je to pozitivna vijest za Kosovo i Kurtija. Ako Trump pobjedi na izborima u SAD, to takođe ne daje mnogo nade i ohrabrenja, s obzirom na tenzije tokom Trumpovog mandata. Politička dešavanja ne daju nadu da će međunarodni odnosi i odnos prema Srbiji izbledeti", rekao je Kasolli i dodao da Kurti kalkuliše sa tim da li može doći do toga da bude imenovan diplomata prihvatljiviji za njega i za Kosovo.

Naveo je i da Kurti ne želi da podnese ostavku, već želi da prebaci odgovornost na parlament.

"Razlika između situacije od prije četiri godine je u tome što Kurti zna da opozicija nema kapacitete, već sledi drugu strategiju. On ne želi da podnese ostavku, ali poziva opoziciju na vanredne izbore kroz raspuštanje Skupštine, te na neki način želi da prebaci odgovornost na parlament, da ne odaje utisak da se predao", rekao je Kasolli.

Izvor: Kosovo Online/ABC news