Uredna CBK-a

U četvrtak, 4. aprila, u Briselu bi trebalo da se nastavi razgovor Kosova i Srbije o odluci Centralne banke Kosova da ukine srpski dinar, a dok u Samoopredjeljenju očekuju rješenje i ponavljaju da se razgovori vode kako bi se našao način da se odluka CBK primjeni, a ne da se povuče, opozicija kritikuje pristup vlade i zamjera što se u Briselu uopšte vodi razgovor o dinaru, kao "unutrašnjem pitanju".

Poslanica vladajućeg Samoopredjeljenja Fitore Pacolli rekla je za Kosova press da je propis CBK "nepovratan" i da neće biti promjenjen, a da se u Briselu razgovora kako bi se pronašli načini da se "prevaziđu teškoće sa kojima su se susreli građani Srbije na Kosovu".

I njen stranački kolega, Adnan Rrustemi ponavlja da "uredba nema alternativu" i da će se na Kosovu se koristiti samo jedna valuta.

"Iz iznetih prijedloga uočena je velika razlika između dva stava, ali se ne razgovara o dinaru. Nadam se će se na sastanku naći rješenje u smislu obezbjeđivanja ove finansijske podrške na legalan način", rekao je Rrustemi za RTV21.

Sa druge strane, poslanik PDK Ferat Shala kritikuje vladu što je "unutrašnje pitanje Kosova" učinila temom u dijalogu, tražeči da se pitanje dinara vrati u institucije, i da se za građane Srbije na Kosovu nađe prelazno rješenje.

"Vlada Kosova, mimo svake političke, institucionalne, zakonodavne, pravne logike, unutrašnja pitanja je odnela u Brisel. Pitanje dinara treba da se vrati, rješava u našim institucijama, u zakonodavnom okviru, a ne da bude iznet kao međunarodni problem", rekao je Shala.

Zato smatra da oni koji su pitanje dinara "preneli" u Brisel, treba da odgovaraju.

"To je rezultat loše politike upravljanja u političkom odboru CBK-a, u upravi CBK-a i vladinoj politici koju vodi premijer Kurti", rekao je Shala za Kosova press.

Kritična je i poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj i zamjera vladi što, iako je zabrana korišćenja dinara "pravedna odluka", nije koordinisala sa međunarodnim partnerima.

"Kada je zemlja u osjetljivoj situaciji, bilo bi dobro da imamo dogovor, ili da obavjestimo institucije. Međutim, to je fer, ustavna odluka, jer kao i svaka druga država, Kosovo takođe ima pravo da ima svoje sopstvenu valutu, što je za nas evro. Međutim, ono što je loše je to što se o njoj nije razgovaralo sa našim saveznicima", rekla je Kadrijaj za Kosova press.

Poslanik LDK Armend Zemaj kaže da je proces dijaloga između Kosova i Srbije degradiran.

"Smatramo da je jezik koji se kontinuirano koristi, jezik poricanja i vraćanja na nultu tačku, bilo od strane glavnog pregovarača ili od strane vlade, zabrinjavajuć. To je degradacija ovog procesa. Taj pristup 4. aprila mora da se promjeni, čim budemo imali neke naznake da će se proces završiti obostranim priznavanjem", rekao je Zemaj za RTV21, ali i dodao da sa aktuelnom vladom nema nade da će "biti nešto pozitivno".

Posljednji sastanak glavnih pregovarača, 25. marta, završen je bez rezultata zbog, kako je rekao izaslanik EU Miroslav Lajčak, velikih razlika između prijedloga dvije strane.

Izvor: Kosovo Online/RTV21/Kosovapres