Mora da se započne dijalog

Predsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja na Kosovu Rahman Jasharaj tvrdi da je Vlada Kosova ne čelu sa premijerom Albinom Kurtijem vodila kontinuirani rat za gašenje sindikata, prenosi Reporteri.

„Premijer Kurti i ministar Murati moraju da se pomire sa tim da postoje sindikati na Kosovu sa liderima koji su izabrani glasanjem i da samo glasanje može da ih razriješi, kao i da mora da se započne dijalog“, naveo je Jasharaj.

Vlada, smatra Jasharaj, guši unutrašnji dijalog.

“Nije moje da analiziram spoljni dijalog Vlade ili njene akcije na sjeveru, ali ovo pominjem da bih naglasio da su Kurti i njegova Vlada u ime spoljnog dijaloga i djelovanja i situacije na sjeveru pokrenuli unutrašnji dijalog i da su vodili kontinuiranu borbu za gašenje sindikata, a taj zadatak je od Kurtija preuzeo ministar Murati”, istakao je Jasharaj.

On tvrdi da se Murati, time što je zakomplikovao procedure za članstvo, nadao da će ugasiti sindikate, ali mu to, kako ističe Jasharaj, nije uspjelo.

“Murati treba da izvrši svoju dužnost i da ne guši unutrašnji dijalog, već da reaktivira Socijalno-ekonomski savjet i da kroz njega stvori uslove za potpisivanje Kolektivnog ugovora, koji samo na Kosovu, u poređenju sa drugim zemljama Balkana i Evrope, nedostaje”, zaključio je Jasharaj.
 
Izvor: Kosovo Online/Reporteri