Konkretni rezultati

Komentarišući sastanak u okviru dijaloga u Briselu na kome se razgovaralo o zabrani korišćenja srpskog dinara u platnom prometu na Kosovu, politički analitičar Artan Muhaxhiri kaže da je sastanak bio napet i nije dao konkretne rezultate.

On je u izjavi za Redakciju na srpskom jeziku Radio Kosova 2 podsjetio da je sastanak uslijedio nakon prošlonedjeljne posjete američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara Kosovu, koji je uputio oštre kritike Vladi Kosova zbog pitanja dinara.

Muhaxhiri ističe da je sastanak glavnih pregovarača u utorak bio uvertira za naredne sastanke poslije kojih se očekuju konkretni rezultati.

"Mislim da će na sastanku sljedeće nedjelje biti postignuto prihvatljivo rješenje po pitanju dinara. Američki i evropski pritisci na Kosovo postaju sve veći i direktniji, pa se ova politička igra beskonačnog odlaganja efektivnih rezultata za najvažnije dijelove dijaloga, uključijući i Zajednicu, uopšte neće tolerisati", kaže Muhaxhiri.

On smatra da u narednim mjesecima i Kosovu i Srbiji nepreostaje ništa drugo nego da postanu konstruktivni i pokažu rezulate, jer će u suprotnom biti suočeni sa političkom izolacijom i dugoročnim posljedicama.

Dobar poznavalac prilika iz Beograda Boško Jakšić kaže da je jasno da zapad kritikuje premijera Kosova Albina Kurtija zbog “monetarnog udara”, ali da od njega traži samo odlaganje te odluke, ne i njeno ukidanje.

"Drugim riječima, poruka je Srbima na Kosovu da se organizuju i pripreme za prelazak na euro, kao što je i poruka Beogradu da pronađe mehanizme kako će u buduće slati novac, pomoć, penzije, plate, socijalna davanja i to je sve dio tog tehničkog dijaloga", kaže Jakšić za Redakciju na srpskom jeziku Radio Kosova 2.

Prema njegovom mišljenju ono što više brine i ne uliva optimizam u rješavanje problema je ono što se moglo čuti u Skupštini Srbije, gdje je šef poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke Milenko Jovanov uporedio situacije u Nagorno-karabahu, na Kosovu i u Pojasu Gaze, ukazujući na pravac rješavanja problema vojnim sredstvima.

"To je veoma uznemiravajuće i uz ponavljanje toga da Beograd nikada neće priznati Kosovo, niti omogućiti članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, to samo potvrđuje koliko su pozicije Beograda i Pristine udaljene i odudaraju apsolutno od onoga što je dogovoreno u Briselu i Ohridu prošle godine", zaključuje Jakšić.