Predsjednik Udruženja istoričara

Predsjednik Udruženja istoričara Kosova "Ali Hadri" Shkodran Imeraj smatra da bi na Kosovu trebalo proglasiti dan žalosti zbog odluke premijera Albina Kurtija da Katastarska agencija Kosova sprovede presudu Ustavog suda o imovini manastira Dečani, ocjenjujući da je ta odluka najveći napad koji je napravljen na pravni poredak od stupanja na snagu Ustava Kosova 2008. godine.

Imeraj, kako piše Reporteri, ističe da takav potez Kosova dokazuje da su zakoni iz vremena bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića još uvijek na snazi.

"Danas je dan žalosti za Kosovom, danas smo iznenađeni i krajnje ogorčeni i veoma zabrinuti zbog odluke premijera Albina Kurtija, koji je zatražio od Katastarske agencije Kosova da sprovede odluku Ustavnog suda Kosova. Sud je imanja od 24 hektara zemljišta preduzeća 'Apiko' i Iliria', pokloio manastiru Visoki Dečani zakonikom iz vremena Miloševića. Primjena odluke o imovini u Dečanima je najveći napad koji je napravljen na pravni poredak ustava Kosova od stupanja na snagu Ustava 2008. godine", rekao je Imeraj na konferenciji za novinare.

Kako kaže i ministrka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz je "jedva čekala" da obavesti Skupštinu Savjeta Evrope da je "Kosovo sprovelo odluku iz Miloševićevog vremena".

"Iznenađeni smo stavom Kurtija, koji je tražio od Agencije da sprovede odluku o imanju u Dečanima, odlukama iz Miloševićevog vremena, kao i stavom Gërvalle-Schwarz, koji je jedva čekala da obavesti Skupštinu o Savjet Evrope da je Kosovo sprovelo odluke Miloševićevog vremena. Danas podsjećamo premijera Kurtija da je poslije dvije decenije prekršio svoj stav u vezi sa manastirom Dečani", naveo je on.

Prema njegovoj ocjeni odlua Ustavnog suda o manastiru Visoki Dečani je nepravedna, nezakonita i neustavna.

"Danas smo zatražili pomoć najboljih advokata kako bi se slučaj pripremio za prosleđivanje Sudu za ljudska prava u Strazburu", poručio je on.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri