Premijer Albin Kurti podsetio se demonstracija koje su počele na današnji dan, 11. marta 1981. godine, navevši da je iz te reakcija osmišljen čitav pokret političkog aktivizma.

Kurti kaže da su poslije spontanog revolta za bolje uslove u studentskoj menzi Univerziteta u Prištini 4. marta, nedjelju dana kasnije, organizovane prve masovne demonstracije, koje su u historiju ušle kao "Demonstracije '81".

Dodaje da je i pobunu 4. marta i demonstracije 11. marta nasilno potisnula jugoslovenska policija, a da je dominacija Srbije rasla.

"Iz te reakcije smišljen je čitav pokret političkog aktivizma, koji je, politički artikulišući nezadovoljstvo kosovskih Albanaca prema nejednakosti u pristupu saveznoj državi Jugoslaviji, u roku od mjesec dana, izveo na ulice na demonstracije stotine hiljada ljudi kosovskog stanovništva. Kosovo je ostavljeno kao najnerazvijenija i zaostala oblast u Jugoslaviji, kao kolonija", napisao je Kurti.

Poslije demonstracija 11. marta, Kurti je kazao da su nastavljene demonstracije 26. marta, 1. i 2. aprila 1981. godine, kroz skupove i aktivnosti

"Sve to su divljački potisnuli policija i državni aparat, aktivnosti je pratio pogrom i politička suđenjima, zatvaranje, mučenje i ubistva. Otprilike trećina stanovništva Kosova bila je uključena u policijske ili pravosudne procedure pritvora i ispitivanja u narednim godinama, dok je preko tri hiljade zatvorenika provelo ukupno više od 25 godina u zatvoru. Tako je 1986. godine Kosovo bilo zemlja sa najvećim brojem političkih zatvorenika u Evropi. Odmah nakon demonstracija koje su pokrenuli studenti 1981. godine i koje su postale popularne, Univerzitet u Prištini je preimenovan u Univerzitet Kosova u Prištini, sve do 1983. godine kada je vraćen naziv", napisao je Kurti na Facebooku. 

On je naveo da su demonstracije 1981. godine, "iznijele narodni slogan "Kosovska Republika", koji će godinama nastaviti da se piše kao skraćenica 'KR', na zidovima i ulicama"

"Protesti su proizveli novu generaciju političkih aktivista koji će se i sami zvati Generacija '81. Od tog vremena, ovo je djelo i Hidajeta Hisenija, jednog od organizatora demonstracija '81, pod nazivom "Unitarna zvijer", koje su održale pruženu ruku Moskve na razvoj u Jugoslaviji (stavite kandže na Sloveniju). Mnogi aktivisti i zarobljenici demonstracija 1981. godine takođe bi bili angažovani u pokretu za oslobođenje Kosova u narednoj deceniji, koji je kulminirao oslobođenjem od Srbije od juna 1999. U znak sećanja na sve ubijene od strane policije tokom i posle demonstracija 1981, kao i priznanja napora te generacije za slobodu Kosova!", napisao je Kurti.