Krajnje je vrijeme

Predsjednik poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri poručio je na kraju posjete Sjedinjenim Američkim Državama da samoisključujući pristup vlade premijera Albina Kurtija šteti odnosima Kosova i SAD, ali i mogućnosti članstva u Natou, te da takvi eksperimenti i egzibicije vlasti moraju prestati.

Tahiri je na Facebooku naveo da je u SAD imao konsultativne i protoklolarne sastanke, i istakao da su SAD bile, jesu i ostaće strateški saveznik Kosova, kako na unutrašnjem, tako i na međunarodnom planu.

„Članstvo Kosova u Natou je vitalni nacionalni interes. Ovaj proces je jednosmjerna ulica, koja počinje i završava se preko Vašingtona. Produbljivanje partnerstva sa SAD, između ostalog, služi opštem napretku Kosova, kao i afirmaciji pozicije na multilateralnom planu. Ozvaničavanje ovog partnerstva treba da bude obilježeno sporazumom o strateškom partnerstvu“, napisao je Tahiri.

Kako je naveo, samoisključujući i otuđujući pristup aktuelne vlade, uključujući nedostatak komunikacije, sastanaka i koherentnosti neophodnih za strukturisanu komunikaciju sa američkim institucijama i rukovodstvom, šteti navedenim procesima i pozicijama.

„Eksperimenti i egzibicije ove vlasti u pristupu SAD moraju se prekinuti, a ne sme se zaboraviti da se ističu, sve dok je tolerancija znak poštovanja američke vlade prema Kosovu i njegovim građanima“, istakao je on.

Govoreći o odnosima dveju zajednica, on je kazao da je ona bila glavni nosilac i pokretač uzroka albanskog prava i da je neophodno da sve albanske organizacije u Americi nastave da pomažu Kosovu u svim sferama.

„Srbija kupuje oružje od američkih neprijatelja, nastavlja sa aktivnim lobiranjem u Americi, ovakav pristup stvara konfuziju i negativan narativ za nas. Krajnje je vrijeme da budemo aktivni i fokusirani u Vašingtonu da radimo za nacionalne interese izgradnjom jasne platforme aktivnosti u Americi. SAD su naš politički kompas, vrijednosti i sidrena 'luka' našeg putovanja i kao odgovoran član zapadne zajednice“, poručio je Tahiri.

Izvor: Kosovo Online