Kršenje ljudskih prava

Sudski savjet Kosova je saopštio da je u 2023. godini 117 osoba, osuđenih ili uhapšenih bez razloga, obeštećeno sa više od 347.000 eura, prenosi Ekonomija onlajn.

Sudski savjet Kosova je saopštio da je 2023. godine 189 osoba podnela zahtjev za nadoknadu za lišavanje bez pravnog osnova. Ponudu za obeštećenje nije prihvatilo devet osoba, dok se 33 osobe još nisu opredjelile za ponudu Komisije za obeštećenje. Komisija je odbila 13 zahtjeva za naknadu štete.

„Tokom 2023. godine 189 lica je Sudskom savjetu Kosova podnelo zahtjev za nadoknadu za lišavanje bez pravnog osnova i bez razloga za štetu. Tokom 2023. godine, 117 lica je obeštećeno u iznosu od 347.258 eura od strane Komisije za naknadu štete za lica osuđena ili bez razloga uhapšena. Na osnovu sudskih odluka obeštećeno je 18 lica. Devet osoba nije prihvatilo ponudu za obeštećenje za osuđena ili uhapšena lica bez razloga, 33 osobe još nisu utvrđene u odnosu na ponudu koju je ponudila Komisija, dok je Komisija za naknadu štete odbila 13 zahtjeva”, kaže se u odgovoru SSK.

Gëzim Shala iz Kosovskog instituta za pravosuđe ovo naziva kršenjem osnovnih ljudskih prava.

“Ako govorimo o posljedicama ovih slučajeva, pored ekonomskih i finansijskih, u ovom konkretnom slučaju, one su vjerovatno najmanje. Najveća posljedica je kršenje slobode bez pravnog osnova, to je svakako zabrinjavajuće za pravnu sigurnost i poštovanje jednog od osnovnih prava, a sa druge strane, ima finansijskih implikacija jer se ti ljudi moraju dodatno obeštetiti i to predstavlja budžetsko opterećenje“, kaže Shala.

Naveo je razloge zašto se ovi slučajevi dešavaju, okrivljujući sudije koje donose konačnu odluku.

“Nažalost, prema onome što smo do sada videli, postoje određeni problemi zašto se to dogodilo. Prvo je činjenica da se pritvor određuje šablonski bez elaboriranja okolnosti, da li je to potrebno ili ne, zakon poznaje niz mjera koje se odnose na sigurnost lica u krivičnom postupku i da je pritvor posljednji, tako da u svakom slučaju sudija mora da se uvjeri da nijedna od drugih mera predviđenih zakonom ne bi bila efikasan pritvor i samo u ovim slučajevima bi trebalo da se primjeni“, rekao je Shala.

Iako po zakonu postoji mogućnost da se procjeni učinak sudija i tužilaca, Shala to smatra nedovoljnim.

„Definitivno da postoji evaluacija rada, ali ideja je da ta evaluacija vjerovatno nije dovoljno efikasna jer se mora ocjenjivati u svakom slučaju. Takođe, mora se pokazati kako su sudije opravdale tu odluku, da li su to bili samo opšti razlozi ili su bili navedeni za konkretan slučaj”, rekao je Shala.

Izvor: Kosovo Online/Dukadjini