Preopterećenost i nemar

Preopterećenost sudova predmetima, ali i nemar sudija u nekim slučajevima smatraju se glavnim uzrocima odugovlačenja rješavanja predmeta u sudovima, zaključuje Koha.

Iz civilnog društva kažu da bi za prevazilaženje ove situacije trebalo povećati broj sudija i stručnih saradnika, jer na rješavanje sporova pred sudovima na Kosovu stranke čekaju u prosjeku do osam godina.

Iz prošle godine u 2023. preneto je 260.085 nerješenih predmeta, navodi se u Statističkom izvještaju za 2022. godinu Sudskog savjeta Kosova.

Prema ovom izvještaju, na Kosovu radi 404 sudije.

Direktor Programa u Centru za pravnu pomoć i regionalni razvoj Anton Ndrečaj kaže da je potrebno povećati broj sudija i stručnih saradnika u sudovima.

"Postoji više od 400.000 predmeta koji su deponovani u našim sudovima. Ako napravimo prostu računicu, u odnosu na broj stanovnika, ispada da svaki treći građanin Republike Kosovo ima slučaj na sudu. Ako govorimo o broju sudija sa predmetima koje vodimo, onda je, naravno, prosjek sudskog procesa osam godina, odnosno epilog sa pravosnažnom presudom“, rekao je Ndreçaj.

Kosovski institiut za demokratiju je identifikovao slučaj u kojem sudija Osnovnog suda u Prištini više od 1.000 dana nije održao ni jedno ročište o slučaju zelenašenja.

Kada su u pitanju suđenja za ratne zločine, u Osnovnom sudu u Južnoj Mitrovici rasprava nije održavala više od tri godine.

U takvim slučajevima, prema istraživaču Demokratskog instituta Gzimu Shali, trebalo bi da bude odgovoran Sudski savjet Kosova.

Sudski savjet Kosova je u odgovoru Kohi kratko naveo da je osnovao komisiju koja se bavi tim pitanjem, kako bi se rješila preopterećenost sudova.

A što se tiče preduzimanja disciplinskih mjera prema sudijama, nisu dali konkretne odgovore.

"Sudski savjet Kosova je usvojio Strateški plan za unapređenje pristupa pravosuđu 2022-2025. i osnovao Komisiju za nadzor nad sprovođenjem ovog strateškog plana. Sudski savjet Kosova sve odluke sa disciplinskim merama objavljuje na sajtu gdje su opisani i obrađeni navodni disciplinski prekršaji, odnosno za sve sudije koje su bile u disciplinskom postupku“, rekla je portparol Sudskog saveta Aishe Koraj.

Kako se može vidjeti na sajtu Sudskog savjeta Kosova, ove godine ni jedan sudija nije kažnjen zbog zanemarivanja predmeta.

A u poslednjih šest mjeseci prošle godine, taj savjet je sankcionisao dvojicu prištinskih sudija zbog zanemarivanja zahtjeva stranaka u predmetima u kojima su sudili.