Glavni portparol EK-a

Evropska komisija pridružila se apelima institucija sa sjedištem u Briselu da primjena nove uredbe Centralne banke Kosova ima dovoljno dug tranzicioni period, tako da se rješenje može naći u okviru dijaloga.

Glavni portparol Evropske komisije Eric Mamer izrazio je žaljenje što je uredba usvojena bez prethodnih konsultacija.

„Nismo osudili činjenicu da Kosovo koristi evro. Apsolutno ne. Nismo osudili ni to što žele da odobre uredbu o tome koja se valuta koristi na Kosovu. Naš komentar se odnosi na činjenicu da je ova odluka doneta bez prethodnih konsultacija. Jer u ovom trenutku imate ljude, imate institucije, uključujući škole i bolnice koje rade u drugačijim okvirima, a dobijaju finansijsku podršku iz Srbije. Treba im vremena da se prilagode. Dakle, ono što govorimo jeste da smo posljednjih dana vrlo jasno preneli Kosovu da je od početka bilo jasno da će propis koji će Centralna banka odobriti uticati na ovu finansijsku podršku koju Srbi na Kosovu dobijaju od Srbije“, izjavio je portparol Evropske komisije Eric Mamer.

On je dodao i da rešenje za ovo "praktično pitanje" treba pronaći u kontekstu dijaloga.

Takođ je portparol Evropske unije Peter Stano, koji je nadležan za spoljnu politiku, ponovio da reakcije evropskih institucija nisu vezane za upotrebu eura, već za način na koji je usvojena uredba CBK.

„Naše reakcije se ne odnose na euro ili eurozonu, već na to kako je ova uredba zamišljena i odobrena i uticaj i rizike koje nosi“, istakao je portparol Stano.