Politički analitičar

Politički analitičar Afrim Hoti ističe za Kosovo onlajn da je Njemačka generalno fokusirana na Zapadni Balkan, ali da problem Kosova i dijaloga nije na vrhu njemačke agende. On dodaje da je Berlinu stalo da se realizuje francusko-njemački plan, jer je to "jedini način da se ide naprijed".

"Njemačka je generalno fokusirana na Zapadni Balkan, ali ne baš kao Republika Njemačka, jer je politika Njemačke vezana sa politikama drugih članica EU, uključujući u ovom slučaju i Veliku Britaniju. Kao što smo mogli da vidimo posljednjih mjeseci i tokom protekle godine, Olaf Scholz je bio uključen u dešavanja na Zapadnom Balkanu, zajedno sa francuskim predsjednikom i italijanskom premijerkom. Ali ne treba da zaboravimo da problem Kosova i dijaloga nije na vrhu agende, pošto se Njemačka u ovom trenutku suočava sa drugim problemima, između ostalog je jedan od glavinih rat Rusije i Ukrajine. Ali u isto vrijeme čini se da Njemačka daje svoj doprinos na Zapadnom Balkanu jer integracija Zapadnog Balkana nije samo u interesu regiona, već je prije svega u interesu EU gdje je Njemačka među glavnim akterima", navodi Hoti.

On podsjeća da se Njemačka vidi i kao promoter ekonomskog razvoja Zapadnog Balkana i da je njena uloga skoncentrisana na ekonomsku pomoć. Ipak, podsjeća da osim ekonomije, vidimo i druge aktivnosti njemačke vlade, čiji je glas u regionu ambasador Jorn Rohde.

"Mislim da je Njemačkoj stalo da se francusko-njemački plan realizuje, jer to je jedini način da se ide naprijed. Kakav god plan ili predlog da imamo, on je u skladu i biće u skladu sa planom koji su predložile Njemačka i Francuska. U isto vrijeme, mnoge druge prepreke - u smislu primjene, dolaze uglavnom od Srbije, ali u određenoj mjeri postoje prepreke i od strane Kosova. U tom smislu, vidimo i ja sam ubeđen, da postoji stroga koordinacija Francuske i Njemačke sa SAD u cilju da se problem riješi što je prije moguće", poručuje Hoti.

Prema njegovim riječima, Kosovo ima bliske veze sa  Njemačkom i to je, dodaje, "istorijski proces". S druge strane, podsjeća da Srbija pod vođstvom Vučića ima mnogo investicija iz Njemačke, ali ocjenjuje da je u prošloj godini nastala neka vrsta procepa između dvije zemlje. Hoti navodi da se taj jaz produbio naročito nakon izbora u Srbiji "gdje se Nemačka zajedno sa drugim evropskim zemljama suprotstavila i podigla glas protiv izbornih neregularnosti".

Izvor: Kosovo Online