Tržišna inspekcija...

Carina Kosova, Poreska uprava i Tržišna inspekcija pominju se kao kao odgovorni akteri za praćenje sprovođenja uredbe Centralne banke Kosova, koja definiše euro kao jedinu valutu za plaćanje, piše Radio Slobodna Evropa, a stručnjaci upozoravaju da nisu izvršene adekvatne pripreme za primjenu uredbe.

Profesor ekonomije na Univerzitetu u Prištini Mejdi Bektashi, koji je bio i član Odbora CBK-a, rekao je da, pored uredbe, CBK mora da izda administrativno uputstvo, koje će pojasniti koje mehanizme moraju da poštuju uredbu.

"Trebalo je najmanje godinu dana da se prodavci i potrošači pripreme za promjene. To znači da nisu izvršene preliminarne, adekvatne pripreme... da se pripreme banke kao i građani Srbije, koji dobijaju pomoć i plate iz Srbije", rekao je Bektashi.

On je dodao da bi, na osnovu prakse tržišne kontrole, sprovođenje uredbe trebalo da prate: Carina Kosova, Poreska uprava i Tržišna inspekcija.

Zamjenik glavnog inspektora Tržišne inspekcije Naim Hajra rekao je da je to tijelo, koje djeluje u okviru Ministarstva industrije, trgovine i preduzeća, spremno sa svim kapacitetima da "reaguje odmah" nakon stupanja na snagu uredbe.

On je naglasio da od 1. februara sve cijene proizvoda u izlozima moraju da budu istaknute u eurima i, ne precizirajući, rekao da Tržišna inspekcija ima dovoljan broj inspektora za kontrolu situacije.

U tu svrhu je, kako je dodao, korisna i poseta ministarke industrije Rozete Hajdari sjeveru Kosova 25. januara.

"Dogovorili smo se da izgradimo kapacitete Tržišne inspekcije, preko koje namjeravamo da sprovedemo ovo uputstvo CBK", rekao je Hajra.

On je objasnio i da će, u slučaju da inspektori naiđu na cijene u dinarima, privrednici biti kažnjeni na osnovu Zakona o zaštiti potrošača, koji predviđa novčane kazne od 1.000 do 20.000 eura, u zavisnosti od prekršaja.

Izvor: Kosovo online/ Radio Evropa Lire