Malo rezultata

Demokratski institut Kosova (KDI) je objavio izveštaj "Reforma u pravosuđu: dostignuća, izazovi i put napred", u kome se navodi da je vlada Albina Kurtija za tri godine pokrenula oko 40 zakonskih inicijativa u okviru reformi pravosuđa, ali su rezultati izostali, prenosi Ekonomija onlajn.

Izvršni direktor Demokratskog instituta Kosova (KDI) Ismet Kryeziu je rekao da je proces reformi pravosuđa za vrijeme vladavine Albina Kurtita praćen mnogim osporavanjima i kritikama.

 „Ovaj proces nije sproveden tiho, bilo je mnogo osporavanja, bilo je mnogo kritika čak i u Ustavnom sudu, ili je napao ustavnost ili imao druge tendencije. Posebno je opozicija bila veoma glasna, uključujući i civilno društvo", rekao je on.

Violeta Haxholi, menadžerka projekta u Demokratskom institutu Kosova, rekla je da su oni posvećeni jačanju vladavine prava na Kosovu, u opštoj reformi pravosuđa.

„Kao što znate, pravda je ljudski poduhvat i ideal koji oblikuje institucije, zakone i svest o borbi protiv korupcije. Ostaje izazov, dok se bavimo reformom pravosuđa, moramo prepoznati izazove, faktore koji vode ka ravnopravnijoj pravdi“, rekla je Haxholi.

Dodala je da je za ove tri godine postojao veliki broj zakonskih inicijativa za reforme u pravosuđu, oko 40 zakonskih inicijativa koje je pokrenula Vlada.

„Ako to sumiramo, rezultati u praksi izostaju. Ključne inicijative još nisu dale željene rezultate. Još jedan element uključen u ovaj izveštaj je učešće organizacija civilnog društva i građana. Što se tiče angažovanja građana, videli smo da javnost uopšte nije informisana o zakonskim inicijativama. Što pokazuje potrebu za boljom komunikacijom između Vlade i Skupštine“, rekla je ona.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri