Odluka u martu

Portparolka Evropske komisije za unutrašnje poslove Anita Hiper kaže da pasoše koje koriste Srbi na Kosovu sada razmatraju EP i Sajvet EU, javila je u ponedjeljak Nova TV.

Ona je izjavila da će prijedlog Evropske komisije da se Srbima na Kosovu, koji imaju srpske pasoše omogući da putuju u EU bez viza, "dopuniti stupanje na snagu bezviznog režima za nosioce kosovskih pasoša“ nakon što bude usvojen u Evropskom parlamentu i Savjetu EU.

"Ovo će omogućiti svim građanima Zapadnog Balkana da putuju u EU bez viza. Prijedlog je podnjet i sada je na razmatranju u parlamentu i Savjetu“, navela je Hiper i dodala da taj prijedlog sada razmatraju te dvije institucije.

Podsjetila je da je EK 16. novembra usvojila prijedlog da se kosovskim Srbima koji su nosioci srpskih pasoša, a koje izdaje Koordinacioni direktorat Srbije, omogući da putuju u EU bez viza.

Za to vijreme, šef pregovaračkog tima Kosova Besnik Bislimi sinoć je u Beču evropskom posredniku u dijalogu kazao da bi "priznavanje", kako Bisljimi ističe ovih pasoša, koje naziva ilegalnim, "negativno uticalo na proces integracije i ozbiljno štetilo dijalogu".

"Pokrenuta su i druga pitanja vezana za hitnost pune i bezuslovne primene Osnovnog sporazuma. Naglasio sam da guranje prijedloga da se priznaju nelegalni pasoši Koordinacione uprave koje izdaje Srbija negativno utiče na proces integracije i ozbiljno šteti dijalogu“, rekao je Bislimi.

Nakon što je Evropska komisija u novembru predložila viznu liberalizaciju i za ove pasoše, kosovske vlasti kao i značajan dio albanskog civilnog društva su praktično pokrenuli kampanju protiv moguće odluke EU da i srpski državljani sa Kosova mogu da putuju sa svojim dokumentom bez viza.

Na samitu EU u decembru se o prijedlogu stoga nije ni razgovaralo, a sledeća prilika je u martu.