Već na proljeće

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj izjavio je da sve što se dešava na Kosovu "miriše na izbore", navodeći da je AAK spremna za izbore i za saradnju sa drugim opozicionim strankama kako bi se pomogla smjena vlade Albina Kurtija.

"Političke stranke su već spremne za izbore. Oni se na različite načine pokušavaju pozicionirati u svijesti građana kao opcija. Ako govorimo o AAK, nikada se nismo uznemirili zbog ovih anketa niti naručenih rezultata. Ovoga puta nismo uznemireni jer znamo stanje na Kosovu i poverenje građana u svaki segment društva. Izbori bi kao što znate trebalo bi da se održe najkasnije do januara 2025, ali mogu i ranije, već na proljeće. Ovo što se dešava miriše na izbore. Svi se spremaju, i mi smo u kampanji, ali ne treba troššiti desetine hiljada eura za nekakve ankete kao što je uradio Kurti”, rekao je Haradinaj u intervjuu za Kosova press.

On je ponovio kritike na račun Albina Kurtija zbog prihvatanja nacrta statuta ZSO, koja će, kaže, Kosovu naneti veliku štetu.

"Umjesto da se Zajednica pravi kao pandan međusobnom priznanju ili članstvu Kosova u Nato, ona se formira u zamjenu za priznanje registarskih tablica", konstatovao je Haradinaj.

Zato ponavlja pitanje -  kome služi Kurti, jer od njegovih pogrešnih postupaka, kaže Haradinaj - samo Srbija ima koristi.

Predsjednicu Vjosu Osmani i predsjednika parlamenta Glauka Konjufcu kritikovao je zbog političkog potčinjavanja Kurtiju.

Komentarišući nedavna upozorenja o "serijskim napadima iz Srbije", Haradinaj kaže da bezbjednosna situacija zahtjeva oprez, ali ne sa amaterima, kako on naziva premijera Albina Kurtija i ministra unutrašnjih poslova Xhelala Sveçlu.

Navodi da Srbija ne može da izbjegne odgovornost za napad u Banjskoj, ali ističe da Kosovo nije imalo koristi od tog "međunarodnog zamaha", jer je i dalje pod sankcijama Evropske unije.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press