Brisel potvrdio

Za građane Kosova juče je stupila na snagu vizna liberalizacija, ali ona, ipak, ne važi za vlasnike pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava MUP-a Republike Srbije. Iz Brisela potvrđuju za da o takvoj odluci moraju da se saglase i Evropski parlament i Savjet EU i dodaju da je procedura u toku.

Evropska komisija je ranije podnela prijedlog da se vize ukinu i za građane koji imaju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava MUP-a RS, ali procedura još traje.

Naime, radi se o koodlučivanju, to jest, odluka bi trebalo da prođe i Savjet EU i Evropski parlament. Kako mediji saznaju u Briselu, prijedlog bi početkom januara trebalo da se razmatra na radno-političkom nivou, na Radnoj grupi Savjeta EU za Zapadni Balkan.

Kada tu dobije "zeleno svijetlo", predlog se šalje na Radnu grupu za vize, a nakon toga slijedi potvrda i u Evropskom parlamentu. Posljednji korak u tom procesu jeste odobrenje na ministarskom sastanku.

Vlada Kosova je ranije navela da je zabrinuta zbog prijedloga Evropske komisije da se ukinu vize za nosioce srpskih pasoša, koji žive na teritoriji Kosova i zatražila od Evropske unije da preispita taj prijedlog.

Izvor: Kosovo Online