Vlada ima za cilj da stvori monopol

Demokratska partija Kosova uputila je Ustavnom sudu Zakon o Suverenom fondu a poslanik te stranke Ferat Shala kaže da Vlada, kroz ovaj zakon, pokušava da uspostavi nadgradnju za stvaranje nejednakosti i otvaranje drugih linija kontrole nad javnom imovinom, prenosi Ekonomija onlajn.

„Od danas počinjemo pravni proces za zaustavljanje zakona štetnog za privredu naše zemlje, koji u stvarnosti zamjenjuje zakon o privrednim društvima, zakon o javnim preduzećima, zakon o KAP-u, zakon o javnoj svojini, zakon o javnim nabavkama, zakon o finansijskoj reviziji, zakon o radu zakon i zakon Trepče. Zakon ostavlja radnike bez ikakve pravne zaštite, prepuštene na milost i nemilost upravljačkom timu Suverenog fonda koji će, na osnovu predviđenih propisa, regulisati sudbinu siromašnih radnika teške industrije, Trepče, KEK-a, Telekoma, Pošte, železnice, KAP", rekao je on.

Dodao je da je uvjeren da ovaj zakon koji je već usvojen u skupštini treba ukinuti i vratiti se ekonomskoj stabilnosti.

Advokat Faton Fetahu rekao je da su poslanici Parlamentarne grupe PDK od početka upozoravali da je takva inicijativa neustavna, jer će neka preduzeća biti podvrgnuta ovom poduhvatu, stvarajući na taj način pravnu i ekonomsku nejednakost.

“U Ustavnom sudu smo postavili zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona o Suverenom fondu, zakon o Suverenom fondu izričito u odredbi člana 65. suspenduje i ukida neke veoma važne zakone, danas krećemo u ustavnu bitku i svakako ćemo pratiti slučaj komentara i odgovarati na njih do konačne odluke, za koji se nadamo i vjerujemo da će biti od koristi za sprečavanje ovako opasne inicijative”, rekao je Fetahu.

Ovaj zakon usvojen je prije nekoliko dana u Skupštini Kosova, glasovima poslanika vladajuće stranke.
Demokratski savez Kosova je poslao ovaj zakon Ustavnom sudu sa tvrdnjama da "Kurtijeva vlada želi da stvori super-preduzeća koje kontroliše država".

Iz vlade Kosova poručuju da će Suvereni fond biti nov i efikasan mehanizam za orijentaciju investicija, poboljšanje korporativnog upravljanja, podizanje konkurentnosti i kvaliteta, povećanje vještina i zapošljavanja, kao i eliminisanje zloupotreba i korupcije u sektoru javnih preduzeća.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online