Predstavnik EU za dijalog

Predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak, sumirajući svoje aktivnosti tokom protekle nedjelje, naveo je da se poslednjih dana sa svojim timom pripremao za predstojeće odvojene razgovore sa glavnim pregovaračima obe strane.

„Posljednjih dana bio sam zauzet u Briselu, gdje sam se zajedno sa mojim timom pripremao za predstojeće odvojene razgovore sa glavnim pregovaračima obe strane. Imao sam i niz diskusija i angažmana. U srijedu sam imao otvorenu razmjenu mišljenja sa članovima Odbora za evropske poslove nemačkog Bundestaga, koji su bili u posjeti srcu naših EU institucija. Razgovarali smo o novom zamahu za proširenje EU i obavestio sam ih o stanju u dijalogu i narednim koracima. Zahvalan sam na snažnoj podršci Njemačke mom radu, njihovom angažovanju na Balkanu i njihovom zalaganju za evropsku budućnost čitavog regiona“, napisao je Lajčak na Facebooku.

Kako je naveo, prošla nedjelja je zaokužena "dobrim vijestima o potpisivanju dugoočekivanog komercijalnog ugovora između KEDS-a i Elektrosevera".

„Ovo je važan korak u sprovođenju Energetske mape puta i znači napredak na putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Konkretnije, Elektrosever će početi da snabdjeva strujom četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova, čime će biti okončana dosadašnja neregulisana praksa“, naveo je Lajčak.

On je podsjetio i na susret sa američkim ambasadorom u Srbiji Christopherom Hillom i naveo da je zahvalan na odličnoj saradnji EU i SAD u dijalogu.

Izvor: Kosovo Online