Zločin koji je šokirao državu

Novinarka Klodiana Lala otkrila je nove detalje o tragičnom događaju na Kosovu, gdje je Naim Murseli inscenirao ubistvo svoje supruge Liridone.

Lala je rekla da je Naim Murseli u početku davao kontradiktorne izjave policiji, ali i članovima Liridonine porodice sa kojima je komunicirao nakon tragičnog događaja.

Ona je dodala da su lažne insinuacije da je do incidenta došlo zato što je Naim Murseli u Švedskoj pokušao da se okoristi životnim osiguranjem vrijednim milione eura, jer je najveće moguće životno osiguranje u toj skandinavskoj zemlji oko milion eura.

Prema njenim riječima, ubistvo je "zapušulo usta" Liridoni Ademaj o tajni koju je znala i da ubistvo nije bilo dobro isplanirano, već ishitreni plan.

“Naim Murseli je vozio auto, skinuo pojas, uzeo djecu, otišao, dok je žena ubijena. Nije imalo smisla. Od prvih trenutaka kada su ga pitali, Naim je prvo rekao da je to žena, a onda on. Tokom ispitivanja bio je kontradiktoran, pa ga je policija uvrstila u krug osumnjičenih. Policija je tada dobila informacije o njegovom kretanju prije i poslije zločina i postavila kamere na mjesta na koja se mislilo da će otići.

Liridona Ademaj i njena porodica su večerali u restoranu, a jedan od prisutnih u restoranu bio je i ubica Granit Plava. Osoba iz istog sela kao i Naim. Drugo, ljudi koji su uključeni, Kushtrim Kokalla, Murselijev rođak, sastali su se nakon događaja i to je dokazano kroz neke tajne kamere koje je postavila policija.

Prvo je priveden Granit Plava, a kada je suočen sa činjenicama, priznao je da je izvršilac i dao informacije o tome kako je počinio zločin i otkrio da mu je Murseli obećao 30 hiljada eura za izvršenje ubistva. Nakon toga, priveden je bio Naim Murseli, koji je prvo prihvatio incident, a potom ga je preko svog advokata negirao.

Kokalla se ispostavlja kao asistent i posrednik između Naima Murselija i Granita Plave.

Ubistvo se dogodilo na području bez sigurnosnih kamera i tu je slijepa ulica. Odatle je vozilom upravljao Naim Murseli, a maskirani Granit Plava je prišao vozilu i otišao na stranu žene, gdje je prozor automobila bio otvoren oko 10 centimetara. Pretpostavlja se da je možda reagovala. Naim Murseli je uzeo djecu i pokušao da ode, dok je žena ubijena metkom.

Djeca imaju 4 i 6 godina. Ako pogledate, njihov stric i djed su rekli da su djeca priznala da su zaboravila majku. Najstariji sin je iznio neke detalje.

Liridonini članovi porodice takođe su iznijeli sumnju za ubistvo radi osiguranja. Naim Murseli je po njima imao finansijskih problema i neobuzdan života, ali najveće osiguranje u Švedskoj je milion eura. Mislim da ovaj događaj ima sasvim drugačiji motiv.

Imam dosta nedoumica, ali ne želim da žurim. Liridona Ademaj više nije živa, ali vjerujem da je došlo do jakog sukoba između para. Porodice nisu znale ništa, ali je Liridona znala nešto što je izazvalo sukob među njima.

Naim Murseli je spavao noć kada je njegova žena bila u mrtvačnici, u hotelu, nije bio ni kod svoje porodice ni kod porodice supruge. Čovjek koji je izgubio majku svoje djece. Ubistvo se desilo da začepi usta o tajni koju je Liridona znala i nije bila dobro smišljena, dogodilo se u žurbi. Tužilaštvo istražuje i mogućnost drugog traga, a ne osiguranja. Radi se o otvorenoj stazi vezanoj za motiv strasti, odnosno odnos Naima Murselija sa trećim licima”, rekla je Lala u emisiji “Otvoreno” na News24.